Obyvatelé severozápadního Německa mají už druhým rokem možnost využít půjčovny vánočních stromků

Obyvatelé severozápadního Německa mají už druhým rokem možnost využít půjčovny vánočních stromků Zdroj: profimedia.cz

Půjčovna vánočních stromků? V Německu žádný problém

Ekologicky smýšlející Němci mají nyní alternativu k umělým vánočním stromkům. Malá společnost z Düsseldorfu nabízí už druhým rokem pronájem stromů, které jsou po svátcích vraceny do přírody a není nutné je vyhazovat. Služba je zatím dostupná pouze na severozápadě Německa, do budoucna by se ale měla rozšířit na celé jeho území.

"Každý rok stojí v německých domácnostech skoro 30 milionů vánočních stromků. Většina z nich je po svátcích nemilosrdně zlikvidována. My se snažíme přispět k tomu, aby Vánoce byly ekologicky udržitelnější. Dodáváme stromky, které si později zase vyzvedneme a vrátíme je do přírody," uvedl zakladatel společnosti Happy Tree Sebastian Schönfeld.

Loni firma pronajala 400 vánočních stromků v okolí Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem. Návrat do přírody přestály bez problémů více než tři čtvrtiny z nich. Letos jich nabízí 3000 ve 12 městech na severu a západě Německa, do budoucna chce svou nabídku ještě rozšířit.

Firma nabízí stromky od 125 do 225 centimetrů. Zákazníkům je dodává týden před Štědrým dnem v květináčích s podrobným návodem, jak se o ně starat, aby v bytě nezačaly schnout. Z bytů si pronajaté stromky vyzvedává krátce po Novém roce. "Stromy je možné po Vánocích bez problémů znovu zasadit jen tehdy, když nejsou příliš dlouho v teplých bytech," vysvětlil Schönfeld, proč není možné nechat stromky zákazníkům déle.

Podle něj jsou pronajímané stromky v lepším stavu než ty, které se prodávají v obchodech. "Své stromky už rovnou v květináčích sázíme, proto mají neporušený kořenový systém. Když si v obchodě běžně koupíte strom v květináči, často mu při vykopání ze země bylo nutné kořeny přeseknout, aby se do květináče vešly," řekl Schönfeld.

Firma o stromy pečuje během roku, kdy jsou i s květináči umístěny na stromkové plantáži v Porýní. Pokud některý ze stromů přeroste nejvyšší nabízenou výšku, takže už by se nevešel do běžného bytu, společnost ho vyjme z květináče a přesadí do volné přírody v rámci projektů zalesňování holin.