Nápor na slovinskou hranici.

Nápor na slovinskou hranici. Zdroj: Slovinská armáda

Do Evropy přišel letošní miliontý imigrant

Letos do Evropy dorazil už více než milion migrantů, informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Většina z nich se na kontinent dostala přes Řecko. Nejčastěji do Evropy utíkají Syřané a Afghánci. Na nebezpečné cestě za lepším životem zahynulo téměř 3700 lidí.

Milionová hranice podle IOM padla již v pondělí. Oproti loňskému roku vzrostl celkový počet migrantů přicházejících do Evropy téměř čtyřnásobně.

Zhruba 816.000 lidí přitom do Evropy přišlo přes Turecko a Řecko a většina z nich se následně vydala po takzvané balkánské stezce dál do západní a severní Evropy.

Z občanskou válkou sužované Sýrie prchlo letos do Evropy asi 455.000 lidí, dalších 186.000 uprchlíků dorazilo na kontinent z Afghánistánu.

Touha po bezpečí a lepším životě v Evropě stála život téměř 3700 lidí. Většina z nich utonula při pokusu překonat Středozemní moře ze severní Afriky do Itálie či Egejské moře z Turecka na řecké ostrovy.

Už na počátku prosince oznámilo příchod miliontého migranta Německo, které se stalo v současné uprchlické krizi hlavní cílovou zemí. Sem však přicházeli letos lidé nejen z Blízkého východu a severní Afriky, ale například i ze zemí jihovýchodní Evropy, mimo jiné z Albánie, Černé Hory či Kosova.