Radek Březina jde na 13 let do basy.

Radek Březina jde na 13 let do basy. Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Lihová mafie potrestána, Březina dostal 13 let

Šéf lihové mafie Radek Březina půjde za rozsáhlé obchody s lihem na 13 let do vězení. Olomoucký soud také rozhodl o propadnutí jeho majetku, včetně vystavených směnek. Jeho bratr a nejbližší spolupracovník Tomáš si odpyká čtyři roky. Také on přišel o majetek. Žalobce mu jako jedinému přisoudil status spolupracujícího, neboť pomohl zásadně odkrýt trestnou činnost skupiny, která připravila stát o 6,39 miliardy na daních.

Další blízký spolupracovník šéfa mafie Lubomír Kaláč, který začal činnost skupiny odkrývat jako první, dostal devět let a dva měsíce, propadnul mu rovněž majetek. Je to dokonce o tři roky více, než požadoval žalobce. Ostatní čtyři muže v organizované zločinecké skupině soud potrestal v rozmezí od šesti do dvanácti let. Nejvyšší trest z nich dostal jednatel Morávia-Chem Radek Menšík.

Zdrojem lihu byla právě Březinova společnost Morávia-Chem, kterou na jeho pokyn řídil Menšík. Zločinecká skupina měla podle rozsudku rozdělené úkoly. Někteří muži líh naváželi, někteří konvoj kontrolovali a zabezpečovali před zásahem celníků. "Obžalovaní při tom používali speciálně upravené mobilní telefony a při skladování lihu používali důmyslné skrýše," uvedl soudce. Po prozrazení skrýše v Olomouci se pokusili obžalovaní lihu zbavit, část vytekla do kanalizace.

Krácení i nadržování

Podle rozsudku Radek Březina se svým bratrem a dalšími pěti muži v organizované zločinecké skupině připravili stát na daních při obchodech s nelegálním lihem o 6,39 miliardy korun. Soud je potrestal za účast na organizované zločinecké skupině a za zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Osmý obžalovaný Tomáš Pantlík, který se před soudem zodpovídal kvůli nelegálnímu skladu lihu v Olomouci, se podle soudu dopustil nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Jako jediný vyvázl s tříletým podmíněným trestem.

Škoda vyčíslena soudcem je o něco menší, než popsala obžaloba. Nezahrnuje totiž škodu za jednání obžalovaných v letech 1998 až 2001, soud stíhání za toto období dnes zastavil.