Pražská zoo má asi nejdelšího žijícího velemloka na světě. Je velký 158 centimetrů.

Pražská zoo má asi nejdelšího žijícího velemloka na světě. Je velký 158 centimetrů. Zdroj: ČTK

Pražská ZOO má zřejmě světový rekord. Je jím nejdelší žijící velemlok

Pražská zoo má asi nejdelšího žijícího velemloka na světě. Je velký 158 centimetrů. Změřila ho poté, co v Číně nedávno objevili rekordního velemloka dlouhého 140 centimetrů. Zvíře měla zoo dosud zapůjčené z německého Karlsruhe, nyní s tamním muzeem vyjednala, že natrvalo zůstane v Praze. Podle kurátora plazů Petra Velenského si odborníci byli dosud téměř jisti, že je pražský Karlo největším velemlokem v Evropě. Nová měření a zjištění z Číny ale ukázala, že jde o největšího známého živého obojživelníka vůbec, řekl dnes Velenský ČTK.

Čína o nálezu velemloka měřícího 140 centimetrů informovala v pondělí. "Hned, jakmile jsme viděli tu agenturní zprávu, začali jsme velice intenzivně pátrat v literatuře. Dali jsme to za úkol i našim vědeckým známým a žádného většího velemloka, než je Karlo, jsme nevypátrali," uvedl Velenský. Podle něj bylo už z fotografií zřejmé, že čínský největší velemlok je menší než jeho pražský kolega.

"Můžeme skoro s jistotou deklarovat, že Karlo je momentálně největší obojživelník na světě," dodal kurátor. Velemloka se podařilo změřit, když ležel podélně u předního skla expozice. Problém byl ale zvíře zvážit. "Velemločí povaha je úplně jiná, než jak vypadá. Zvíře vypadá jako mechem obrostlý netečný pařez ve vodě. Ale když má trochu pocit, že ho někdo vyrušuje, tak může být nerudné. A když má pocit, že ho někdo chce chytit, tak se začne zuřivě bránit a ukáže se, že je nejen neuvěřitelně silné, ale také velice pružné chňapající klubko svalů a slizu," řekl Velenský. Karlo navíc ve svém předchozím německém domově jednomu z ošetřovatelů ukousl palec, proto k němu v Praze přistupují velmi opatrně.Karlo se do Prahy přestěhoval před 19 měsíci. Tehdy vážil 26 kilogramů a měřil 155 centimetrů. Do současnosti povyrostl o tři centimetry a přibral devět kilogramů. Velemlok, kterého vědci objevili nedávno v Číně, je ale těžší, váží 47 kilogramů. Historicky největší doložený velemlok uvedený v Guinessově knize rekordů, který žil v čínské provincii Chu-nan, měřil 180 centimetrů a vážil 65 kilogramů. Velemloci čínští, kteří jsou největším druhem obojživelníka na světě, jsou na seznamu kriticky ohrožených zvířat.