Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Velká Putinova tajemství začínají unikat. Utajovaná dcera si vzala nadějného oligarchu a velmi se jim daří

Osobní život ruského prezidenta je málem tabu a skoro nic se o něm neví. Ještě nedávno měl jen málokdo tušení, jak žijí dvě dcery Vladimira Putina, ba dokonce jak se jmenují. Až letos začínají vyplouvat na povrch některé utajované skutečnosti. Zatímco jedna dcera se zřejmě spokojí s medicínským výzkumem, druhá rozjíždí velkou kariéru. A ukázalo se, že si vzala začínajícího miliardáře, o němž v budoucnosti jistě hodně uslyšíme.

Počátkem roku zveřejnil blogger a novinář Oleg Kašin informaci, že mladší Putinova dcera Katerina (29) používá příjmení Tichonovová, po babičce. A jakmile bylo jméno na světě, dalo se pátrat po dalších detailech. Postupně začalo vycházet najevo, jak výjimečnou ženou Tichonovová je a co všechno naráz zvládá: několik vědních disciplín, management Lomonosovovy univerzity, a k tomu ještě úspěšně soutěží v akrobatickém rock’n’rollu.

Na začátku studovala orientální studia, ale později publikovala vědecké články o matematice či vlivu stavu beztíže na lidské tělo. Většinu z nich podepsal jako spoluautor sám rektor univerzity Viktor Sadovničij. A kromě vědy s ním Tichonovová spolupracuje i na velkých projektech rozvoje univerzity, v nichž se točí miliardy. Na jaře se stala náměstkyní prorektora, škola totiž chystá pořádné rozšíření kampusu i vědeckých kapacit. Kromě ní figurují v těchto projektech jména šíbrů blízkých Kremlu – dva z nich pracovali s Putinem, už když dělal špióna KGB v Drážďanech.

Utajit se Putinově rodině povedla i Katerinina svatba, alespoň na nějaký čas. Odehrála se v únoru 2013 v luxusním lyžařském resortu Igora u Petrohradu, který vlastní Putinův kamarád. Pozvánku dostala jen asi stovka lidí, u vchodu museli odevzdat i mobily.

„Nesmíme o tom mluvit. Mohli by mě vyhodit – víte, čí dcera to byla…,“ prozradil investigativcům agentury Reuters kdosi z personálu. Ale i další jejich zdroje potvrdily, že se brali Katerina a Kirill.

Totiž Kirill Šamalov, mladší syn dávného Putinova kumpána Nikolaje. Spolu se v 90. letech nedaleko Petrohradu angažovali ve výstavbě dač v rámci družstva Ozero (Jezero); právě z téhle party pochází řada Putinových blízkých lidí. Nikolaj Šamalov je velké zvíře ve významné bance AKB Rossija, kde mají peníze ruské elity; mimochodem Evropská unie má Šamalova na seznamu sankcí.

Mluvčí Kremlu odmítl komentovat soukromí prezidentových příbuzných: „Putinovy dcery se neangažují v politice ani v byznysu. A podnikatel Kirill Šamalov je dobře známý. Jeho kariéra a obchody nejsou ve sféře zájmu Kremlu,“ odpověděl agentuře Reuters.

V tom ale docela lže. Motá se totiž kolem Gazpromu, a to velice významně. Už ve dvaceti letech, ještě ani nedokončil práva, dostal v plynovém gigantu poměrně významnou advokátskou pozici pro zahraniční aktivity. O tři roky později, v roce 2005, už šéfoval právníkům v Gazprombank, tehdejší dceřiné společnosti Gazpromu (dnes už je samostatná a je třetí největší ruskou bankou). Roku 2008 se pak Kirill stal viceprezidentem další petrochemické firmy Sibur, s Gazpromem rovněž majetkově spjaté. Nějakou náhodou zrovna tyto firmy podporují svaz akrobatického rock’n’rollu, v němž je také činná Kirillova choť, prezidentova dcera.

Ve všech firmách šel Kirill tak trochu ve šlépějích staršího bratra Jurije, který má ve svém životopise například pozici šéfa Siburu či zástupce šéfa Gazprombank. Kirill loni v Siburu coby manažer skončil a začal investovat. Půjčil si 79 miliard rublů (28 miliard Kč) a pořídil si v Siburu pětinový podíl. Peníze mu neposkytl nikdo jiný než Gazprombank.

„Dnes je v Rusku naprosto normální, že správní rady státních bank vedou děti příslušníků tajných služeb, kterým není ani třicet,“ komentuje běžné praktiky proslulý blogger Alexej Navalnyj. „Děti dědí nejen pozice svých rodičů, ale také právo vybrat si, kterýkoli jiný post se jim zlíbí. Je riziko, že velmi brzy všechny klíčové zdroje skončí v rukou pěti sedmi rodin.“

Druhá Putinova dcera, o rok starší Marija, je buď podstatně skromnější, nebo opatrnější. Ví se jen, že se zabývá výzkumem v endokrinologii a že si vzala nizozemského podnikatele Jorrita Joosta Faassena (i jeho jméno). Avšak i ten jednu dobu pracoval pro Gazprombank. Jen není jasné, zda získal ženu díky práci, nebo naopak.

Mlčení sám Putin prolomil ve čtvrtek na pompézní výroční tiskové konferenci, ale moc toho o dcerách neprozradil. Jen ujišťoval, že nikdy nebyly protekčními dítky. „Žijí v Rusku… nikde jinde než v Rusku nestudovaly. Podnikají první kroky ve svých kariérách a dělají slušný pokrok. Nepůsobí v byznysu ani politice. A mluví plynně třemi evropskými jazyky.“