Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiše nebaví se v parlamentu vybavovat. ANO chce zkrátit debaty sněmovním řádem

Vicepremiér Andrej Babiš opět potvrzuje své teze o řízení státu jako firmy. Pěkně po manažersku chce utnout žvanění ve sněmovně při projednávání zákonů, každý poslanecký klub by měl omezený čas. Nejlépe podle počtu členů.

Poslanci ANO mluví o principu takzvané strukturované debaty, aby se předešlo předejít obstrukcím, jaké provázejí například aktuální projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. "Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby," popsala místopředsedkyně hnutí ANO a sněmovny Jaroslava Jermanová. Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec.

Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je možné i to, že by jednotlivé kluby nedostaly stejnou časovou dotaci. Záleželo by na tom, kolik mají poslanců. "Ve vyspělých demokraciích, kde demokracie nebyla přerušena jako v České republice, tento princip odpovídá výsledkům voleb," poznamenal Faltýnek.

ANO se v boji proti obstrukcím vybavilo i potištěnými tričky.ANO se v boji proti obstrukcím vybavilo i potištěnými tričky.|ČTK/Sosnovský Aleš

Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 jde o další pokus o prosazení "náhubkového" zákona a o umlčení opozice. „Věřím, že ostatní parlamentní strany takové návrhy na omezení svobody slova ve sněmovně jednoznačně odmítnou,“ komentoval Plíšek návrh a podotkl, že Jermanová v příslušném sněmovním podvýboru s podobnými návrhy opakovaně neuspěla.

O změně jednacího řádu hovořili zástupci vládního hnutí ANO už několikrát. Opozice jim vyčítala, že chtějí omezovat demokratickou diskusi poslanců. Političtí soupeři ANO se odvolávali na slova předsedy hnutí Andreje Babiše, který opakovaně prohlásil, že rozpravy ve sněmovně zdržují nebo že Parlament je žvanírna. Podle Jermanové ale nynější opozice v minulosti prosazovala podobné změny inspirované německým modelem.

Babiše evidentně poslanecké diskuze nebaví – účast mívá obvykle slabou a opoziční strany by nejraději umlčel. „Demokracie zdržuje, a jak říkal Masaryk, demokracie je diskuse, takže i diskuse zdržuje,“ komentoval Babišovy výroky předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro idnes. Dodal, že pokud Babišovi demokracie nevyhovuje a nechce být s demokratickými stranami v koalici, tak je na něm, aby zvážil odchod.  

Obstrukce proti evidenci tržeb

Stejně jako minulý pátek, kdy bylo na programu jednání o elektronické evidenci tržeb, přišli poslanci ANO vybaveni rekvizitami. Na tiskové konferenci vystoupili s tabulkami s natištěnými výroky poslanců ODS Zbyňka Stanjury a Marka Bendy. Stanjura podle jedné z tabulek před čtyřmi lety prohlásil: "Ten, kdo neumí za dvacet minut říct, co chce, tomu 21. minuta nestačí." Poslanec Benda podle ANO v lednu řekl: "Většina má právo bránit se teroru menšiny."

Zákon o elektronické evidenci tržeb je v závěrečném třetím čtení. Hlasování se podle jednacího řádu může konat pouze ve středu nebo v pátek mezi 09:00 a 14:00. Vládní koalici se zatím nepovedlo hlasovaní o zákonu pro obstrukce TOP 09 a ODS prosadit.