Krátké kalhoty pro Václava Havla

Krátké kalhoty pro Václava Havla Zdroj: Facebook

Vzpomínka na Václava Havla: Ohrňte nohavice a vyrazte do ulic

S úctou, ale i s trochou humoru se bude vzpomínat na Václava Havla, od jehož úmrtí to zítra jsou čtyři roky. Ústředním motivem vzpomínky, která nese název Den Václava Havla, budou krátké nohavice.

Přidávají se ale různé další akce, od procházek a zapalování svíček přes prezentace Havlových děl až po mši.

Hned první rok po Havlově odchodu si studenti a absolventi (nejen) Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity vzpomněli na epizodu z počátku politické kariéry posledního československého prezidenta: to když kráčel při vojenské přehlídce s krátkými či špatně vytaženými kalhotami.

Po sociálních sítích se nápad rychle rozšířil a lidi s podobně nápadně ohrnutými nohavicemi bylo možné potkat leckde. A výzva se šíří i za hranice, autoři ji přeložili a začali popularizovat třeba v Polsku a na Ukrajině.


„Hledali jsme způsob, jak uctít památku Václava Havla způsobem, který by byl výrazný, zapamatovatelný a jednoduchý tak, aby se k němu mohlo připojit co nejvíce sympatizantů,“ uvádějí autoři iniciativy.

„Inspiroval nás Ručníkový den Douglase Adamse. Každý rok se k jeho památce hlásí tisíce lidí po celém světě tak, že v jeden den s sebou nesou ručník, jenž byl symbolem jeho nejznámější knihy Stopařův průvodce po galaxii. V odkazu Václava Havla jsme tak hledali podobně  výrazný prvek.“

Více naleznete na webu http://denvaclavahavla.cz/.

Módní faux-pas bylo Havlovi připomínáno už za jeho života, nic si z toho však nedělal. „Musím říct, že se z toho víceméně raduji. Říkám si, že je to docela něžný způsob posměchu vůči mojí osobě,“ komentoval to.

Vysvětlení podal Havlův krejčí; je podobně hořce úsměvné. S disidentem Havlem totiž seděl ve vězení, kde je bachaři nešetřili. „V kriminále, vždycky když na něj vrazili, tak na něj křikli: ‚Havel, upravte se!‘ A on si sáh´ do kalhot a takhle si je vytáh´. Takže on si zvykl, že při všech dramatických událostech si musí vytáhnout ty kalhoty,“ napsal server Novinky.cz.