Startky

Startky Zdroj: Archív

Debata o zákazu kouření: Ministr přinesl urnu, poslanci zatím zákon nestopli

Sněmovna dala v úvodním kole šanci úplnému zákazu kouření cigaret v restauracích, barech, vinárnách nebo v kavárnách a čajovnách. Vládní návrh nového zákona o ochraně zdraví taky zakazuje proti nynější úpravě prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Předloha přečkala návrh ODS na zamítnutí a míří k posouzení zdravotnickému výboru.

Stejně Sněmovna naložila taky s užším návrhem poslanců ANO, který projednávala souběžně a který se týká jen zákazu kouření v restauracích.

V debatě, která trvala dohromady déle než šest hodin a začala už minulý týden, vystoupili zastánci i odpůrci restrikcí. Stoupenci normy mluvili hlavně o potřebě chránit zdraví, kritici o omezení podnikání a svobod.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky by mělo platit podle vládní normy i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale uvedl, že je ochoten od restrikcí u elektronických cigaret ustoupit.

K dokreslení závažnosti dopadů kouření si ministr přinesl rekvizitu - urnu. Nikoli volební. Vyvolal poměrně emotivní debatu, v níž mu poslanec Úsvitu Martin Lank poděkoval za to, že se "pochlapil a přinesl pořádný popelník".

Ministr Němeček a jeho urnaMinistr Němeček a jeho urna|Blesk.cz/Václav Lang

Když se projednávala elektronická evidence tržeb, předváděly se poslancům vzory účtenek, dnes přinesl Němeček urnu, připomněl poslanec ANO Miroslav Janulík; a tak se už bojí, až se bude projednávat zákon o regulaci prostituce.

Upravit se má podle návrhu zákona rovněž prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. Bude se vyžadovat jasné potvrzení, že zákazník je starší 18 let věku.

Vládní předloha předpokládá, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlacinější nápoj alkoholický ve stejném objemu, totiž než pivo. Provozovatelé by navíc nesli odpovědnost i za to, že se v jejich zařízeních zdržuje nezletilý pod vlivem alkoholu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, mohl by být podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Týž den Rumunsko ukázalo, jak je napřed: jeho parlament po čtyřech letech debat schválil zákon o úplném zákazu kouření na veřejných místech, včetně restaurací a sportovišť.