Prezident Ukrajiny Porošenko

Prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajina si v Polsku půjčí miliardu eur. Na oplátku za ně nakoupí víc polského zboží

Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera oznámil, že se mu podařilo vyjednat s polskou vládou půjčku ve výši jedné miliardy eur. Půjčka, o níž tyto spřátelené země jednaly již od letošního září, pomůže k modernizaci infrastruktury a také k vytvoření lepšího dopravního spojení mezi Polskem a Ukrajinou.

O půjčce se hovořilo již od letošního září, avšak až včera byla definitivně schválena její výše, a také účel. Oba státy budou tak ještě více provázané, kromě finanční pomoci totiž vzájemná dohoda obsahuje také dohodu o hospodářské spolupráci – Ukrajina se zaváže nakupovat více polských produktů.

Možnost finanční pomoci zmiňovala i bývalá premiérka z Občanské platformy Eva Kopaczová. Ta se už v lednu tohoto roku několikrát setkala s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem, aby vyjednala další spolupráci.

Jaceňuk a Kopaczová jednali i o možnosti podpořit Ukrajinu dodávkami zkapalněného zemního plynu. Nový terminál této důležité suroviny otevřela právě Kopaczová ke konci svého funkčního období. Namísto ruského tak Polsko a případně tedy Ukrajina mohou nakupovat plyn třeba z Kataru či USA. Nejen Polsko, ale i Ukrajina se tak snaží omezit svou závislost na Rusku. Až na to, že je zkapalněný plyn výrazně dražší.

Oproti razantním změnám doma nová vláda konzervativní (ne tak úplně pravicové) strany Právo a spravedlnost výrazně nemění zahraniční politiku. Přestože se PiS profiluje oproti předchůdcům euroskepticky, zůstává Polsko stále ukrajinským partnerem a naopak zemí, která se profiluje proti politice ruského prezidenta Putina. Toho jistě naštve přání polského prezidenta Dudy, aby se Porošenko příští rok zúčastnil varšavského summitu NATO.