Penzista se péče nedočkal...

Penzista se péče nedočkal... Zdroj: ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD

Penzista se péče nedočkal: Zemřel ve frontě na doktora

U vchodu do jedné z nemocnic v Pskově na severozápadě Ruska se našla mrtvola šestašedesátiletého muže. Ukázalo se, že nešťastník přišel ke klinice ještě v noci, aby si stoupl do fronty na endokrinologické vyšetření. Lékaře se však nedožil.

"Smrt nebyla kriminální, tomu člověku se udělalo špatně," usoudili místní policisté, kteří případ vyšetřují. Úmrtí před nemocnicí prověřuje také oblastní výbor pro zdravotní péči.

Podobné případy nejsou v Rusku ani zdaleka vzácné, poznamenal server Newsru.com a připomněl, že loni na prahu polikliniky v Irkutsku náhle omdlela stařenka a než se po půlhodince dostavila lékařská pomoc, už nedýchala.

Předloni ve vsi Mokalenki u Omsku na Sibiři zemřel ve frontě před lékařskou ordinací čtyřiasedmdesátiletý penzista, který si chtěl nechat vyšetřit záhadné píchání u srdce. V září 2011 zdravotníci v městské nemocnici v Kyštymě u Čeljabinska dlouho odmítali hospitalizovat ženu, která si stěžovala na příznaky infarktu. Když zemřela na jednotce intenzivní péče, pro změnu "zapomněli" vyrozumět příbuzné.

Lepší to prý není ani v Moskvě, kde letos ve frontách před onkologickou klinikou zemřeli hned dva lidé, muž a žena. Stalo se tak v den, kdy začal platit primářův příkaz, že každý pacient musí mít speciální propustku. Primář je však zapomněl podepsat, a tak důsledkem byl zmatek a nekonečné fronty.