Zdroj: ČTK

Čeští vojáci půjdou opět chránit hranice Schengenu, pokud o to Maďaři požádají

V případě, že o to Maďarsko požádá, čeští policisté jsou připraveni kdykoli se do země vrátit a pomoci s ostrahou hranice Schengenu. Během své návštěvy Maďarska to dnes uvedl český ministr vnitra Milan Chovanec. V příhraničním Szegedu jednal se svým maďarským kolegou Sándorem Pintérem a prošel se rovněž podél plotu, který byl postaven na hranici mezi Maďarskem a Srbskem a u kterého slouží české policejní hlídky.

Padesátka českých policistů vyrazila na maďarsko-srbskou hranici na konci října a jejich mise za několik dnů končí. "Shodli jsme se na tom, že mise českých policistů na maďarském území byla přínosná, a jsme připraveni se do Maďarska kdykoli vrátit. Naši policisté budou dále působit ve Slovinsku a nejpozději od února i v Makedonii," uvedl Chovanec na tiskové konferenci po jednání s Pintérem.

"Byli jsme schopni na modelu V4 (Česko, Slovensko, Polska, Maďarsko) vytvořit společné policejní jednotky a myslím si, že je to příklad i pro budoucí vývoj v Evropě," dodal český ministr. Jeho maďarský kolega působení českých policistů ocenil a spolupráci označil za velmi dobrou a harmonickou.

Chovanec měl možnost navštívit i operační středisko maďarské policie v Szegedu, odkud se ostraha hranic řídí. Místní policisté mu představili systém, který používají: kromě pěších hlídek u hranic působí i motorizované jednotky, ale využívají se také vrtulníky, termokamery a bezpilotní letadla (drony).

Zatímco před několika měsíci u hraničního přechodu Röszke přes hranici přecházelo až deset tisíc uprchlíků denně, poté, co byl na zelené hranici vystaven plot, migrační proud se přesunul do Chorvatska a odtud do Slovinska. Do Maďarska nyní denně přichází jen asi pět až 15 uprchlíků, jsou ovšem dny, kdy nepřijde nikdo. Čeští policisté slouží ve společných hlídkách se svými maďarskými a slovenskými kolegy a někdy se k nim připojí i maďarský voják. Směny jsou dvanáctihodinové, denní a noční, a policisté při nich často nachodí desítky kilometrů.