Hledaný na fotografii

Hledaný na fotografii Zdroj: reprofoto Twitter

Němci hledají radikála, jenž se přátelil s atentátníkem z Paříže

Německá policie v souvislosti s listopadovými teroristickými útoky pátrá po radikálovi Hüseyinu D. z porýnského Dinslakenu. Informoval o tom dnes portál spiegel.de s tím, že Hüseyin se velmi dobře znal s údajným strůjcem atentátů Belgičanem Abdelhamidem Abaaoudem, neboť spolu oba působili v Sýrii.

Hledaný radikál je považován za člena takzvané lohbergerského oddílu. Ten vytvořili zradikalizovaní němečtí muslimové z dinslakenské čtvrti Lohberg, kteří v roce 2013 odešli bojovat do Sýrie. Právě v Sýrii se skupina seznámila s Abaaoudem, po jistou dobu obývali společný dům.

Hüseyin se s Abaaoudem údajně nejvíce přátelil. Portál spiegel.de zveřejnil jejich společnou fotografii ze Sýrie, na které jsou zachyceni s útočnými puškami. Předpokládá se, že Hüseyin nyní pobývá v Turecku.

Abaaoud podle francouzských vyšetřovatelů útoky v Paříži, při kterých teroristé zabili 130 lidí a dalších 350 zranili, naplánoval. Policisté ho zabili při razii krátce po atentátech. V hledáčku kriminalistů je nadále Francouz Salah Abdeslam, který se podle všeho na útocích podílel a kterému se podařilo uprchnout.