Zdroj: profimedia.cz

Polský Sejm vzdal hold obětem ukrajinského hladomoru

Poslanci dolní komory polského parlamentu se dohodli, že odsoudí hladomor uměle vyvolaný na Ukrajině v letech 1932-1933. Rezoluce, kterou schválili, odsuzuje působení Sovětského svazu, které způsobilo smrt několika milionům Ukrajinců.

Tato kapitola je dosud velmi bolestivým tématem v ukrajinsko-ruské (či spíše sovětské) historie. Většina obětí byla etničtí Ukrajinci, ovšem bylo mezi nimi i množství Poláků, Židů, ale i Rusů, Rusínů i Kazachů. O rezoluci včera informoval polský rozhlas, Radio Poland, a také ukrajinská média. 

V Sovětském svazu se obětí stalinského hladomoru stalo až osm milionů lidí, kromě Ukrajiny hlavně obyvatel zemědělských oblastí na severu Kavkazu, v Povolží a na jihu Uralu. Ukrajina se přes odpor Moskvy snaží prosadit hodnocení, podle něhož bylo hladovění Ukrajinců v 30. letech minulého století genocidou.

Rusko utrpení Ukrajinců ani vinu diktátora Josifa Stalina nezpochybňuje, tvrdí ale, že o genocidu nešlo. Argumentuje přitom tím, že hladomor se stal tragédií pro všechny obyvatele Sovětského svazu.

Polsko tak dále pokračuje ve své silně proukrajinské a protiruské rétorice, která se nijak nezměnila ani po nástupu konzervativní strany Právo a spravedlnost.