Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman

Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Rakouský deník chválí Sobotku a jeho kritiku Zemana: Všichni východoevropané prý nejsou stejní

Jednotný náhled na země střední a východní Evropy je chybou, neboť tyto státy mají právo na to, aby se mezi nimi a jejich názory rozlišovalo. V komentáři to napsal portál rakouského deníku Der Standard s tím, že příkladem je téma uprchlických kvót, ke kterým státy Visegrádské skupiny (V4), tedy Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko, nepřistupují jednotně.

"V souvislosti s uprchlickou krizí nyní slaví málo odlišný úhel pohledu na země bývalého východního bloku netušený rozkvět. Především pak tehdy, když jsou jednotně popisovány jako zóna pochybných egoistů, kteří se schovávají za údajně ještě ne zcela zmizelou železnou oponu, kasírují peníze z unijních hrníčků a na výzvy k solidaritě s uprchlíky a unijními partnery v nejzdvořilejším případě ukazují dlouhý nos," uvedl deník.

List připomíná, že třeba postoj států visegrádské čtyřky k uprchlickým kvótám je zcela rozdílný. Polsko pro ně sice hlasovalo, ale nyní přemýšlí, jak souhlas předchozí vlády zvrátit. Maďarsko a Slovensko podaly proti kvótám žalobu k Soudnímu dvoru EU. A Česko hlasovalo ne, ale výsledek většinového hlasování akceptovalo.

A zapomínat by se také nemělo ani na vnitropolitické debaty jednotlivých zemí. "O českém prezidentovi Miloši Zemanovi, pro kterého je islám náboženstvím nenávisti a který k debatám o burkách přidává, že je sice proti nim, ačkoli si ale dovede představit ženy, pro které by to znamenalo vylepšení, se nyní i v zahraničí hodně hovoří," poznamenal Der Standard.

Naopak málo je prý slyšet o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který se od Zemana distancoval s ne zrovna jednoduchým vypětím sil a který se snaží odpoutat své sociální demokraty od levicových populistů a někdejšího stranického přítele Zemana.