Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Exploze granátu v centru Moskvy zranila pět lidí, o terorismus prý nešlo

Na autobusové zastávce v centru Moskvy dnes kdosi hodil mezi lidi protipěchotní granát, jehož exploze zranila pět osob. Policie tvrdí, že zatím nemá důvod považovat incident za teroristický útok. Policisté v okolí výbuchu zastavili dopravu a vyklidili ulici, pachatel ale zůstal zatím neznámý. Tři osoby, z toho dvě ženy, byly hospitalizovány.

Pouliční kamery podle ruských médií zachytily muže středního věku, který z projíždějícího automobilu vhodil granát do davu čekajících.

Po listopadových akcích teroristů v Paříži a sestřelení ruského dopravního letadla v Egyptě ruská policie ve velkých městech posílila bezpečnost. Podle ruských médiích se do bojů v Sýrii a Iráku na straně Islámského státu zapojily stovky ruských občanů, především náboženských radikálů ze severního Kavkazu.

V Moskvě panují obavy, že řada z nich má v plánu přesunout se postupně zpět do Ruska a organizovat sebevražedné útoky proti civilním objektům. Likvidovat skupiny severokavkazských radikálů je podle tvrzení Kremlu i jedním z hlavních důvodů náletů ruského letectva, které cíle v Sýrii bombarduje od konce září.