Sigmar Gabriel a Angela Merkelova

Sigmar Gabriel a Angela Merkelova Zdroj: ČTK

Vicekancléř Německa: Saúdové musí přestat financovat mešity radikálů v cizině

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel v neděli otevřeně potvrdil to, co mnozí tvrdí již dlouho. Saúdská Arábie musí přestat financovat mešity v cizině, ve kterých šíří imámové radikální islám. Jeho vyjádření okamžitě zaznamenala média po celém světě.

"Ze Saúdské Arábie se financují wahhábistické mešity po celém světě. V Německu z komunit, které vznikají kolem těchto mešit, vzešlo mnoho extremistů. Saúdové si musí uvědomit, že čas, kdy jsme jejich sponzorování fundamentalistů přehlíželi, je u konce," řekl Gabriel pro německý deník Bild.

Gabriela ihned podpořil jeho kolega ze strany SPD a předseda poslaneckého klubu Thomas Opperman. Podle něj je nepřípustné, aby kdokoliv kázal věci, které de facto vyzývají ke změně německé ústavy.

Wahhábismus je radikální výklad islámu, který je státním náboženstvím Saúdské Arábie a tento největší vývozce ropy na světě ho propaguje a sponzoruje po celé planetě. Zatímco příznivci wahhábismu označují svůj výklad islámu jako jediný správný, jeho kritici ho považují za zdroj globálního terorismu a k jeho ideologii se odvolávají i zločinci z Islámského státu.

"Zabráníme Saúdům v budování nebo financování mešit, ve kterých se šíří jejich ideologie. Wahhábismus zradikalizoval i jinak umírněné muslimy a to je něco, co v Německu nechceme a nepotřebujeme," sdělili Opperman v rozhovoru pro deník Die Welt.

Po listopadových teroristických útocích v Paříži, chce také francouzská vláda zakázat činnost asi 100 mešit v zemi. V reakci na atentáty letos uzavřela také vláda v Tunisku kolem 80 mešit, kde kázali radikálové.