Kdo se stane pořadatelem olympijských her v roce 2024?

Kdo se stane pořadatelem olympijských her v roce 2024? Zdroj: Profimedia

Hamburčané v neděli rozhodnou v referendu, zda chtějí kandidovat na pořadatele olympijských her 2024

O pořádání olympijských her v roce 2024 usiluje hned několik zemí. Mezi nimi také Německo. O tom, zda má německé město Hamburk kandidovat, rozhodne referendum. Výsledek se dozvíme v neděli. 

Spolu s Hamburkem usiluje o pořádání her i severoněmecký Kiel. Ten v případě výhry Hamburku slibuje, že mezi sporty zařadí také plachtění. Leží totiž na pobřeží Baltského moře.

Předseda Německého olympijského výboru Alfons Hörmann se ve čtvrtek vyjádřil, že osud olympijských her vkládá výbor do rukou obyvatel obou německých měst. Ti rozhodnou, zda má Německo o pořádání sportovního svátku skutečný zájem. Výsledky volebního referenda bychom měli znát už tuto neděli.

Starosta Hamburku vidí hlasování optimisticky: „Chceme být úspěšní jak v neděli, tak v Limě 2017.“ V Peru se bude příští rok o kandidatuře rozhodovat.

Mezi Hamburkem a německou vládou to chvílemi vře kvůli případnému financování olympiády. „Jde tu o hodně peněz a jsme si toho vědomi. Musíme si o financování promluvit a udělat nějaký kompromis, dohodnout se,“ vyjádřil se ministr vnitra Thomas de Maizière.

Hrozba terorismu nedává spát

Vzhledem k událostem, k nimž v minulých dnech došlo ve Francii, je strach z teroristických útoků na místě. V německém Hannoveru bylo pár dní po útocích v Paříži zrušeno fotbalové utkání kvůli sanitce plné trhavin zaparkované poblíž stadiónu.

„Německo by mělo ukázat, že dokáže čelit hrozbám terorismu,“ tvrdí ministr vnitra de Maizière a zároveň ujišťuje obyvatele nejen Hamburku, že jsou v bezpečí a teroristické útoky jim nehrozí.

Rozhodne se už za deset měsíců

Hostitele her pro rok 2024 zvolí Mezinárodní olympijský výbor v září 2017 na zasedání v Limě. Výbor tentokrát na rozdíl od dosavadní praxe nezúží před volbami počet kandidátů, o právo uspořádat největší sportovní svátek světa budou až do konce bojovat všichni přihlášení uchazeči.

Příští hry se uskuteční v roce 2016 v Rio de Janeiru a o čtyři roky později se sportovní svět sejde v Tokiu.