Hasiči, policie, sanitky.

Hasiči, policie, sanitky. Zdroj: reprofoto Facebook/Twitter

Francouzská policie pokračuje v hledání teroristů. V noci provedla 128 razií

Francouzská policie v rámci protiteroristické operace po útocích v Paříži provedla v noci na dnešek 128 razií. Oznámil to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. V noci na pondělí bezpečnostní jednotky učinily 168 domovních prohlídek, při kterých zadržely 23 lidí a nalezly 31 zbraní. Premiér Manuel Valls uvedl, že tajné služby v zemi prozatím registrují 10.500 zradikalizovaných lidí.

Cazeneuve prozatím bližší podrobnosti k zátahům v noci na dnešek nesdělil. Uvedl pouze, že razie se konají na základě podmínek, které umožňuje výjimečný stav. Ten na území Francie v pátek v noci ještě během teroristických útoků v Paříži vyhlásil francouzský prezident François Hollande, který chce, aby parlament platnost mimořádného opatření prodloužil na tři měsíce.

Cazeneuve již v pondělí řekl, že rozsáhlé zátahy proti podezřelým islámským radikálům, pašerákům zbraní či jiným osobám, které brojí proti hodnotám republiky, budou pokračovat a že dosavadní akce jsou teprve začátkem. Varoval také, že odpověď Francie na teroristické útoky, při kterých zahynulo nejméně 129 lidí a dalších 350 utrpělo zranění, bude totální a nekompromisní.

Ministr vnitra dnes dále prohlásil, že po útocích Francie mobilizovala k ochraně veřejnosti 115.000 policistů, četníků a vojáků. Přislíbil rovněž, že výdaje na bezpečnost, které mezi lety 2007 až 2012 poklesly o 17 procent, se navýší. V plánu je přijetí 10.000 nových policistů a četníků.

Cazeneuve hovořil i na téma islámských radikálů, kteří útok provedli. Ačkoli někteří z nich sice byli francouzským či belgickým úřadům známí, ale většinu z nich tajné služby neznaly. Francie se proto zaměřila na identifikaci dalších možných radikálů, kteří v zemi žijí. Premiér Valls dnes uvedl, že tajné služby registrují 10.500 radikálů.