Propagační video o čínské pětiletce

Propagační video o čínské pětiletce Zdroj: youtube.com

Jak moc Číňané milují Putina
Propagační video o čínské pětiletce
Propagační video o čínské pětiletce
Propagační video o čínské pětiletce
Propagační video o čínské pětiletce
9
Fotogalerie

Číňané mají propagační video na novou pětiletku. Jako by tvůrci byli na drogách

Čínská vláda vypustila nové video, kterým chce anglofonní veřejnosti přiblížit novou pětiletku, do které brzo Čína vstoupí. Video je animované a jde o propagandistickou píseň, která vysvětluje cíle a výhody pětiletého plánování.

Video je na tradičně konzervativní čínský režim odvážné - svou vizuální i textovou stránkou připomíná psychedelická díla, za které by se nemuseli stydět ani umělci v 60. letech, kteří tvořili po vlivem LSD. Takže jeho shlédnutí může být zajímavé i pro toho, kdo nemluví anglicky – už jen proto, aby mohl porovnat styl dnešních komunistických propagandistů s tím, jak postupovali v dobách komunistické ČSSR.

Video placeholde
Propagační video o čínské pětiletce • youtube.com


Refrénem písně je věta "If you wanna know what China's gonna do, best pay attention to the shi san wu (Pokud chcete vědět, co se bude dít v Číně, nejlépe uděláte, když se zaměříte na shi san wu - čínský název pro pětiletku)."

V podstatě video říká to, co říkala propagandistická díla o pětiletce v komunistickém Československu. Tedy že nová politická a sociální opatření navržená komunisty budou postupně zavedena. Dokonce je v textu popsán proces plánování: „First there's research, views collected, then discussion and views projected”, tedy “nejprve je výzkum, názory se sbírají, potom diskuze a názory se tříbí.“

"Zprávy se napíšou a rozešlou, pak je další výzkum a další diskuze, a více výzkumů a více diskuzí, a to na každé úrovni! Znovu a znovu! Stovky takových koleček!" pokračuje píseň.  

Ve videu nechybí ani důmyslné koláže, kde se ve stejných záběrech objevuje Mao a Albert Einstein. Oba dva svět nesporně ovlivnili, jeden z nich však přitom zvládl zabít 49-78 milionů lidí.

Pokud chcete více čínské propagandy, tak rozhodně nezapomeňte na video s názvem "Jak moc Číňané milují Vladimíra Putina," které stejně jako video o pětiletce vytvořilo studio Revival Road Workshop.

Video placeholde
Jak moc Číňané milují Putina • youtube.com