Reykjavík

Reykjavík Zdroj: Andreas Tille

Poučení z krizového vývoje: Island poslal za mříže už 26 bankéřů

Za celosvětovou krizi v roce 2008 bylo dosud potrestáno naprosté minimum manažerů bank, které svým neodpovědným riskováním krizi zažehli. Na Islandu, který kvůli krizi svého bankovního systému téměř zkrachoval, se k otázce viny a trestu postavili rázněji - Island poslal 26 top bankéřů do vězení dohromady na 74 let.

Jak uvádí časopis Iceland Magazine, klíčové rozsudky padly minulý týden. Ve dvou soudních usneseních byli odsouzeni k pobytu ve vězení tři vrcholoví bankéři z Landsbankinn a dva top bankéři z banky Kaupthing (obě banky před krizí patřily k největším bankám na Islandu) spolu s jedním předním investorem.

Většina odsouzených bude ve vězení od 2 do 5 let, protože na Islandu je maximální doba trestu za finanční zločiny 6 let.

Islandští bankéři jsou vinění z manipulování islandského finančního trhu od roku 2001. Jejich machinace odhalily až následky světové krize v roce 2008. Aby země nezbankrotovala, dluhy za banky musel převzít stát a dodnes je Island, tedy správně řečeno islandští občané ze svých daní, splácí Mezinárodnímu měnovému fondu a jiným věřitelům. Island ale udělal věc, k níž se neodhodlali ani v USA – nechal nemocné banky a investiční fondy zkrachovat a jejich šéfy pohnal k osobní odpovědnosti.

Island tak zůstává jedinou zemí, kde bankéři za své zločiny šli do vězení – s čestnou výjimkou jedniho jediného amerického bankéře. Procesy s bankéři probíhaly i v některých evropských zemích, nikdo však nebyl odsouzen. 

Například v USA, kde stály před krachem obrovské finanční korporace, musela stovkami miliardami dolarů vypomoci vláda, a díky tomu, že se pomoc odrazila pozitivně v obchodní bilanci, bankéři ještě dostali výjimečně vysoké bonus.