Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Více než třetina dánských muslimů si přeje změnit zákony země podle Koránu

Skoro 40 procent dánských muslimů by si podle ankety novin Jyllands-Posten přálo, aby se buď všechny, nebo alespoň část dánských zákonů změnily v souladu s Koránem. V pětimilionové zemi žije kolem 300 tisíc vyznavačů islámu.

Deset procent dánských muslimů si podle průzkumu přeje, aby Dánsko kompletně zavedlo šaríu, tedy islámský zákoník. Více než čtvrtina jich pak preferuje, aby dánské zákony vycházely jak z ústavy, tak z Koránu.

Průzkum mezi dánskou muslimskou populací prováděla skandinávská společnost na výzkum veřejného mínění Wilke.

List citoval v Dánsku žijícího imáma Radwana Mansúra, který je zastáncem kombinace právních řádů. "Pokud by Dánsko bylo islámskou zemí, měly by se zákony odvíjet od Koránu. Ale Dánsko není islámskou zemí, takže by zákony měly být napsány jak podle Koránu, tak podle současné ústavy."

Dánská lidová strana, která má silně protiimigrační program, výsledky průzkumu udává jako důkaz, že počet muslimů v zemi začíná být problémem.

"Pokud někdo věří, že má Korán hrát významnou roli v legislativě a tím i ve společnosti, pokud někdo věří, že ženy od určitého věku mají být zahaleny, tak si nepřeje být součástí dánské společnosti. Je obludné se chovat, jako by tu byli první a my ostatní přišli až po nich. Je to neskutečná drzost," oponuje Martin Henriksen, mluvčí Dánské lidové strany.

Henriksen v Jyllands-Posten poukázal i na nejnovější průzkum, podle něhož si 77 % dánských muslimů myslí, že by se jejich život měl řídit kompletně podle Koránu, nikoliv jen někde a někdy. Tento počet byl o 15 % vyšší než v roce 2006, kdy se stejný průzkum dělal naposledy.

To překvapilo i jednoho z největších dánských odborníků na vztahy mezi Dány a imigranty, Petera Frolunda Thomsena z univerzity v Aarhusu.

"Je to znamení, že náboženské představy se prolínají do některých politických názorů a nálad. Naše sekulární společnost, v níž politická moc a vláda práva stojí nade vším, je něco, s čím se mnozí neztotožňují. Ukazuje to, že demokratické hodnoty nezapustily kořeny mezi všemi imigrantskými skupinami," uvedl Thomsen.