Opencard

Opencard Zdroj: Profimedia

Praha při správě Opencard porušuje zákon, tvrdí vlastník karty firma EMS

Vlastník opencard, firma eMoneyServices (EMS) obvinila Prahu z toho, že při správě karty prostřednictvím své firmy Operátor opencard porušuje zákon o ochraně osobních údajů. Do systému prý pustila třetí osobu. ČTK to sdělil mluvčí EMS Martin Opatrný. Firma si rovněž stěžuje na to, že jí operátor neumožnil nahlédnout do systému opencard. Firma už před několika týdny obvinila Prahu z porušování autorského zákona. Město veškerá obvinění odmítlo.

"Jsme přesvědčeni, že do systému umožnili přístup třetím osobám, což jednak nemohou a jednak se tyto osoby mohly dostat k osobním údajům uživatelů," uvedl Opatrný. Podle Opatrného dnes rovněž operátor neumožnil zaměstnancům EMS nahlédnout do systému.

Vlastník karty už v uplynulých týdnech obvinil Prahu z porušení licenční smlouvy a autorského zákona. Parametry licenčních smluv podle EMS hlavní město v minulosti už porušovalo, například v roce 2014. Město veškerá obvinění odmítlo a považuje je za lživá.

Jednání mezi operátorem, Prahou a EMS budou ještě pokračovat. Ve čtvrtek 22. října skončí platnost jednoho z bezpečnostních certifikátů. Pokud jej EMS Praze neprodlouží, město nebude moci vydávat nové karty.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno. Naposledy postihl výpadek vydávání karty ve středu 1. října, kdy nefungovalo od rána do zhruba 14:00. Důvodem bylo vypršení platnosti jednoho z certifikátů. K tomu podle EMS může v nejbližší době znovu dojít. Praha minulý týden obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.

Projekt opencard z éry bývalého primátora Pavla Béma (ODS) stál Prahu zhruba 1,75 miliardy Kč. Kartu si v minulosti pořídilo 1,2 milionu cestujících, slouží především jako tramvajenka.