Čluny jsou pro plavbu na otevřeném moři nevhodné

Čluny jsou pro plavbu na otevřeném moři nevhodné Zdroj: facebook/humansofnewyork

U tureckých břehů utonulo dvanáct uprchlíků, měli namířeno na řecký ostrov Lesbos

Dvanáct uprchlíků dnes utonulo u tureckých břehů po ztroskotání jejich člunu, v němž měli namířeno do Řecka. Podle agentury AFP vypluli na Egejské moře v plavidle ze dřeva z tureckého města Ayvalik a namířeno měli na řecký ostrov Lesbos. 

Turecké pobřežní stráži se podařilo dalších 25 pasažérů člunu zachránit. Podle tureckých médií přivolali pomoc prostřednictvím svých mobilních telefonů.

Národnost obětí není známá, ale přes Turecko prchají za lepším životem v EU davy lidí z oblastí sužovaných válkami nebo bídou, jako jsou Sýrie, Afghánistán, Pákistán a Afrika.

Zejména syrští běženci v posledních měsících stále častěji podnikají riskantní pokusy o překonání Egejského moře z tureckého pobřeží na řecké ostrovy.

Řecká pobřežní stráž dnes ráno oznámila, že nalezla další čtyři mrtvé běžence - tři děti a jednu ženu. Zahynuli při pokusu přeplout Egejské moře na cestě do Evropy. Po ztroskotání jejich člunu čtveřice utonula poblíž ostrova Kalymnos. Dalších 11 lidí z téhož plavidla se podařilo zachránit a nezvěstné je jedno další dítě.

Letos už Středozemní moře přeplulo 606.000 migrantů, z toho více než 466.000 se vylodilo na řeckých březích. Více než 3000 lidí při pokusu o překonání moře zahynulo, z toho na 300 v Egejském moři.