Alexandr Lukašenko, staronový prezident Běloruska.

Alexandr Lukašenko, staronový prezident Běloruska. Zdroj: čtk

V Bělorusku zvolili do čela státu opět Lukašenka. Rusko však už pro něj není výhodný spojenec, tvrdí expert

Volby v Bělorusku nepřinesly žádné překvapení. Zemi, kterou bývalá americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová označila za „poslední diktaturu Evropy“, povede dál suverén Alexandr Lukašenko. Ten podle předběžných výsledků, které však již můžeme téměř s jistotou považovat za definitivní, získal buď 80,3 procenta hlasů, nebo o dvě procenta více. Oba údaje zveřejnila jako první ruská média.

V pořadí již popáté zvolený prezident tak bude dál vystupovat jako hlava státu, jenž je notoricky znám mimo jiné svými blízkými vztahy s Putinovým Ruskem. Tato notorieta by se však vlivem posledních Lukašenkových výstupů mohla proměnit, tyto volby jsou totiž přeci jen v něčem odlišné. „Předchozí volby vždy doprovázely represe, protesty opozice a zhoršení vztahů se Západem,“ uvedl pro Reflex.cz Petr Balla z Institutu mezinárodních studií. „Především v roce 2006, kdy vrcholily barevné revoluce, potlačoval Lukašenko opoziční demonstrace velmi brutálně. O opozici nyní není moc slyšet, nedostává se jí takové západní podpory a ani Lukašenko již není tolik kritizován. Lukašenko propustil většinu politických vězňů a získal si podporu jako důležitá neutrální síla při řešení ukrajinské krize,“ dodává Balla.

V souboji hlavu státu měl Lukašenko dva soupeře, mezi nimiž figurovala poprvé žena. Aktivistka Taccjana Karatkevičová získala 4,3 procenta hlasů, lídr Liberálně-demokratické strany Sjarhej Hajdukevič pak o půl procenta více. Lukašenko je tedy jasným vítězem.

Lukašenko také během posledních měsíců častěji prohlašoval, že se neztotožňuje s plánem Vladimira Putina vystavět na území Běloruska ruskou leteckou vojenskou základnu. Padala také silná slova o běloruském osamostatnění a nezávislosti na mocnějším sousedovi. Ekonomicky je však Bělorusku na Rusku závislé. „Jeho politika vyvažování se opět překlápí na druhou stranu než je Rusko. Běloruská ekonomika se dostala do problémů a Rusko se jednoduše nejeví jako ten správný partner pro danou chvíli. Západu by zrušení sankcí a ekonomická pomoc Lukašenkovi pomohla oslabit Rusko,“ uzavírá Balla s tím, že by se jednalo o oboustranně výhodný obchod, ovšem s významným otazníkem, jak dlouho vydrží tentokrát.