Je Baghdádí živý, nebo zemřel?

Je Baghdádí živý, nebo zemřel? Zdroj: čtk

Šéf Islámského stát Bagdádí opět unikl o vlásek smrti, Iráčané bombardovali jeho kolonu

Irácká vojenská letadla v neděli zasáhla konvoj vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího. Při leteckém úderu zahynulo několik velitelů IS, Bagdádí ale mezi nimi nebyl, uvedla agentura Reuters.

Podle irácké armády letadla zasáhla Bagdádího konvoj poblíž irácko-syrských hranic. Směřoval prý na setkání s vojenskými veliteli IS ve městě Karabla. Jiný nálet zasáhl i toto shormáždění a zahynulo při něm podle iráckých zdrojů nejméně osm vůdců IS.

Podle některých zpráv se auto s Baghdádím z konvoje odpojilo těsně před náletem, podle jiných odjelo hned po útoku. V každém případě jeho zranění nebo smrt nepotvrdily ani nemocniční zdroje z oblasti, ani obyvatelé Karably. Že Bagdádí útok přežil, připouští i irácká armáda.

Stoupenci islamistů se ihned na Twitteru za Bagdádího a jeho hnutí postavili s tím, že i kdyby byl zabit, jím vytvořený chalífát by existoval dál. "Kdyby, hypoteticky, se náš šajch Bagdádí, ochraňuj ho Bůh před vším zlem a nebezpečím, stal mučedníkem, myslíte si, že by chalífát skončil? Že bychom odešli?" napsal jeden z Bagdádího příznivců.

Podobně hovořil i jeden z islamistických bojovníků, se kterým telefonicky hovořila agentura Reuters. Uvedl, že nedokáže potvrdit, zda byl šéf IS v zasaženém konvoji. "I kdyby se stal mučedníkem, tak Islámský stát to nijak nezasáhne. Ztratíme vůdce, máme ale tisíc takových Bagdádích," dodal.

Bagdádí, který už více než rok stojí v čele chalífátu vyhlášeného sunnitskými islamisty, patří k nejhledanějším teroristům světa a jen málokdy se ukazuje na veřejnosti. Už několikrát se objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí: například letos v dubnu íránská média informovala, že Bagdádí byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti.