Teroristický útok v Ankaře si vyžádal nejméně 30 obětí.

Teroristický útok v Ankaře si vyžádal nejméně 30 obětí. Zdroj: čtk

Bombový útok v centru Ankary: 86 mrtvých, zraněných nejméně 186

Exploze v turecké metropoli Ankaře dnes zabily nejméně 86 lidí, dalších 186 jich je zraněných. Na tiskové konferenci to řekl turecký ministr zdravotnictví Mehmet Müezzinoglu. Předchozí bilance uváděla 30 mrtvých a 126 zraněných. Podle tureckých představitelů jde o teroristický čin. V davu účastníků mírového pochodu se nejspíše odpálil sebevražedný atentátník, uvedla s odvoláním na nejmenovaného představitele bezpečnostních složek agentura Reuters.

Televizní stanice CNN Türk upozornila, že k výbuchům došlo krátce před začátkem plánovaného mírového pochodu, který svolala odborová Konfederace pracovníků ve státních službách (KESK) společně s dalšími levicovými organizacemi. Účastníci této akce chtěli protestovat proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty. 

Podle svědků následovaly dva výbuchu těsně po sobě krátce po 10:00 místního času (09:00 SELČ) na křižovatce poblíž frekventovaného hlavního železničního nádraží. Tam se před začátkem pochodu shromažďovali zejména příznivci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), uvedl deník Hürriyet.

Na fotografiích zveřejněných na sociálních sítích je vidět, jak oběti leží na ulici v kalužích krve a jak se lidé snaží pomáhat zraněným. K nádraží se okamžitě sjely stovky policistů a zdravotníků, zasahoval i záchranářský vrtulník. Policie okolí nádraží vyklidila a při rozhánění zbylých demonstrantů dokonce použila střelbu do vzduchu, uvedla agentura AFP.

V Turecku se budou 1. listopadu konat předčasné parlamentní volby. Už před minulými volbami v červnu se prokurdská HDP několikrát stala terčem útoků. Ten nejkrvavější se odehrál na předvolebním mítinku ve městě Diyarbakir, kde nastražená nálož s výbušninou TNT 5. června zabila čtyři lidi a stovku dalších zranila.

Spolupředseda HDP Selahattin Demirtaş dnes řekl, že v Ankaře se odehrál "barbarský útok", který mířil na ty, kdo se přišli zasadit o mír.