Ovčáček zveřejnil cenzurovaný článek Přítomnosti

Ovčáček zveřejnil cenzurovaný článek Přítomnosti Zdroj: twitter Jiřího Ovčáčka

Mluvčí prezidenta Ovčáček zveřejnil cenzurovaný článek Přítomnosti

Mluvčí prezident Jiří Ovčáček zveřejnil na svém twitterovém účtu článek časopisu Přítomnost, v němž několik odstavců zakázala otisknout tehdejší cenzura. Ovčáček tím dokládá úterní tvrzení prezidenta, že má stopu, která by jej mohl a dovést k údajnému článku Ferdinanda Peroutky s názvem "Hitler je gentleman". Z přiloženého textu ale kromě toho, že byl cenzurován, nic takového nevyplývá.

V textu zveřejněném Ovčáčkem se (zřejmě) Peroutka věnuje tomu, jak rostla síla Německa od porážky ve první světové válce, a připomíná, že bylo naivní si myslet, že je poraženo navždy. Peroutka také hodnotí aktuální situaci v německo- rakouských vztazích. Že by se nějak s láskou vyjadřoval o Německu a Hitlerovi, není ze zveřejněného úryvku jasné.

Zeman v úterý řekl ČTK, že se našla poznámka Peroutky v Přítomnosti z března 1938, že byl cenzurován jeho článek, ve kterém prý ocenil "vynikající schopnosti říšského kancléře".

"Možná jsme našli stopu. Ta stopa je datována 23. březnem roku 1938, je to článek Ferdinanda Peroutky publikovaný v Přítomnosti, kde říká, cituji: Cenzura mi zabránila v publikaci článku, v němž jsem ocenil, cituji doslova, vynikající schopnosti říšského kancléře," řekl Zeman.

Jenže Zeman opět Peroutkovu citaci uvedl mylně. Ve skutečnosti Peroutka napsal:„Censura znemožnila mi posledně, abych upozornil na pozoruhodné politické schopnosti německého kancléře a abych varoval před jeho podceňováním.“

Je tak velmi pravděpodobné, že Peroutka měl na mysli pravý opak, než mu prezident podsouvá.

"Takže jestliže Ferdinand Peroutka byl cenzurován již za první republiky, která byla nepochybně demokratickým státem, pak patrně ten článek Hitler je gentleman byl v některém z exemplářů Národní knihovny, kde jsem se k němu dostal, zatímco jiné svazky Peroutkovy Přítomnosti už obsahovaly článek, který vlastně neexistoval, čili článek po cenzuře," dodal prezident. Je to podle něj jedna z možných hypotéz.

Zeman v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl tehdy.

Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se ale jeho kanceláři nepodařilo dohledat. Zeman poté vypsal odměnu 100.000 korun pro toho, kdo článek nalezne.