Kalendár ´Na naše vítězství´

Kalendár ´Na naše vítězství´ Zdroj: facebook/twitter

Kalendár "Na naše vítězství"
Kalendár "Na naše vítězství"
Kalendár "Na naše vítězství"
Kalendár "Na naše vítězství"
Kalendár "Na naše vítězství"
13
Fotogalerie

Prezidenti Zeman a Putin v kalendáři bojují proti fašistům ze Západu

V Rusku se začal prodávat kalendář, jehož titulní stanu zdobí český prezident Miloš Zeman v uniformě sovětského vojáka. V kalendáři vystupují Vladimír Putin a jeho spojenci jako vojáci Rudé armády, zatímco západní politici a především představitelé Ukrajiny jako fašisté. Na úvodní koláži si Miloš Zeman před zdí Kremlu připijí na vítězství například s prezidenty Putinem, Lukašenkem, Fidelem Castrem, Nazarbajevem, Orbánem a dalšími.

Na kolážích doprovázející jednotlivé měsíce roku jsou podle uživatelů ruských sociálních sítí  znázorněny výjevy z bojů na východě Ukrajiny, v takzvaném Novorusku. Ruský prezident spolu se členy jeho vlády a loajálními státníky z jiných zemí je zobrazován v hrdinských pózách sovětských vojáků z 2. světové války bojujících proti fašistům. Ty na obrázcích znázorňují ukrajinští a západní politici.

Kalendář s názvem „Na naše vítězství“ vytvořil ruský umělec Andrej Budajev, který se již léta věnuje formátu „politického plakátu“. Na nich většinou zesměšňuje opoziční nebo západní politiky, naopak Vladimíra Putina zobrazuje v rolích boxerů, vojevůdců nebo římských senátorů. Po jeho kalendářích je zřejmě poptávka, protože ten nový se prodává v přepočtu za 1900 korun. Jak ale ukazuje fotografie z jednoho moskevského letiště, zde už museli s cenou dolů.