Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Americké letectvo omylem zasáhlo nemocnici Lékařů bez hranic, zemřelo devět lidí

Při dnešním bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v afghánském městě Kunduz přišlo o život nejméně devět zaměstnanců této humanitární organizace, která bilanci zveřejnila na svých internetových stránkách. Dalších 37 lidí utrpělo vážná zranění a mnoho pracovníků MSF i pacientů se pohřešuje. Mluvčí americké armády Brian Tribus připustil, že nemocnice se nad ránem místního času mohla neúmyslně stát terčem útoku amerického letectva a že armáda incident vyšetřuje.

Mezi těžce zraněnými je 19 zaměstnanců zdravotnického zařízení, které je po útoku vážně poškozené.

MSF uvedla, že Washington i Kábul v minulých dnech informovala o přesné poloze úrazového centra; naposledy tak učinila 29. září. Dnešní bombardování prý pokračovalo více než třicet minut i poté, co MSF upozornila americké a také afghánské vojenské činitele, že její nemocnice byla zasažena.

"MSF důrazně žádá o vyjasnění toho, co přesně se odehrálo a jak se tato strašná věc mohla stát," píše organizace na svém webu.

Podle BBC jde o jediné takové zdravotnické zařízení v severovýchodní oblasti Afghánistánu. V době útoku v něm bylo více než 180 pacientů a zaměstnanců. Lékař Ádil Akbar agentuře AP řekl, že při bombardování byl zasažen operační sál, urgentní příjem a další části nemocnice. "Podařilo se mi po útoku utéct, ale vím, že se pohřešují někteří zaměstnanci i pacienti," uvedl.

Ředitel operací MSF Bart Janssens podle BBC řekl, že útok na nemocnici a zabití jejích pracovníků organizaci "hluboce šokovalo". Dodal, že MSF nemá k dispozici konečný počet obětí a že její zdravotníci na místě ošetřují své kolegy i pacienty, kteří utrpěli při útoku zranění.

Odkud oběti z řad pracovníků MSF pocházely, organizace zatím nezveřejnila. "Mezi zabitými spolupracovníky není žádný kolega z České nebo Slovenské republiky," uvedla v tiskové zprávě Míla Janišová z pražské kanceláře MSF. Rozhlasové stanici Radiožurnál ředitel české pobočky humanitární organizace Pavel Gruber řekl, že jeden český lékař měl na místo odletět dnes ráno a pravděpodobně už je na cestě do Kunduzu.

Mluvčí jednotek USA působících v Afghánistánu Tribus uvedl, že "americké síly provedly letecký útok v 02:15 místního času proti osobám, které je ohrožovaly".

Boje kolem třistatisícového Kunduzu trvají šest dní. Radikálnímu islámskému hnutí Taliban se v pondělí nečekaně podařilo zmocnit se města a zaznamenat tak první velké vítězství za 14 let trvání bojů. Afghánská armáda s podporou letectva NATO sice toto strategické správní středisko ve čtvrtek dobyla zpět, povstalci však v některých čtvrtích stále afghánským jednotkám vzdorují. Podle dostupných zpráv se bojuje zejména v oblasti letiště.

Lékaři bez hranic v kunduzské nemocnici od začátku současných bojů ošetřili skoro čtyři stovky lidí. Úrazové centrum, které se nachází v několika budovách v rezidenční čtvrti na východě města, muselo zvýšit kapacitu z 92 lůžek na 150, přičemž pacienti leželi i v kancelářích, vyšetřovnách a na chodbách. V nemocnici skončili s vážnými poraněnými břicha, končetin nebo hlavy, uvedli v pátek Lékaři bez hranic na svých internetových stránkách.