Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos Zdroj: Reuters

Řecké úřady jsou v pohotovosti, na ostrově Kos je podezření na nákazu cholerou

Na řeckém ostrově Kos, který je stále zaplavován uprchlíky, se objevilo podezření na nákazu cholerou. Řecké úřady jsou v pohotovosti a vyzývají místní obyvatele, aby přijali příslušná opatření v oblasti zdravotní prevence. Příznaky nemoci byly zjištěny u 79letého nizozemského turisty, který byl přepraven na pohotovost do metropole Atén. Muž podstupuje testy a preventivní léčbu v nemocnici poté, co ho postihly dlouhodobé těžké průjmy a vysoké horečky. Diagnóza ale nebyla dosud potvrzena, upozornila agentura Reuters. 

"Pokračujeme s dalšími vyšetřeními, aby se zabránilo nebezpečí rozšíření nákazy," uvedlo řecké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci v prohlášení. Zároveň vyzvalo občany, aby dodržovali hygienickou prevenci, tedy aby si myli ruce a dodržovali další přísná hygienická pravidla předtím, než se pustí do konzumace jídla a tekutin.

Cholera se šíří hlavně prostřednictvím kontaminované vody a potravin, a pokud se neléčí, může během několika hodin způsobit smrt dehydratací a selháním ledvin.

Ostrov Kos zaznamenal příliv tisíců migrantů a uprchlíků ze zemí, jako jsou Sýrie, Irák a Afghánistán. Běženci se na něj dostávají přes úzký pás Egejského moře z nedalekého Turecka. Pobyt desetitisíců lidí na relativně malém ostrově, než jsou přesouváni do kontinentálního Řecka, způsobuje nemalé problémy právě po hygienické stránce. Většina běženců přebývá na otevřených prostranstvích, kde se hromadí odpadky a kde je nedostatek mobilních toalet.

Cholera vypukla v září v Iráku, odkud pochází část uprchlíků. Zaznamenáno tam bylo již nejméně 121 případů nákazy.