Následky ruského náletu na město Talbiseh

Následky ruského náletu na město Talbiseh Zdroj: Youtube

Potvrzeno. Rusové bombardovali nepřátele Islámského státu

Ruské letectvo ve středu podniklo první útoky na pozemní cíle v různých místech Sýrie. Podle syrských zdrojů šlo většinou o útoky na obydlená místa, která neovládá Islámský stát (IS), ale protirežimní rebelové. Ti zároveň bojují proti Islámskému státu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že letadla zaútočila na osm cílů IS a nálety označilo za "chirurgické řezy".

Podle syrských zdrojů Rusové ale provedli jediný nálet na Islámský stát, a to nedaleko Palmyry.

Video placeholde
Video ruského ministerstva obrany ukazuje nálet na Al- • Ministerstvo obrany RF

Že Rusové bombardovali rebely, mimoděk potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. Za jeden z cílů označilo město Al Lataminah na severu provincie Homs, které leží hluboko v území ovládaném rebely a k pozicím Islámského státu to je nejméně 55 kilometrů. Ministerstvo dokonce i zveřejnilo video z leteckého útoku. Podle televize Al Džazíra, která se odvolávala na své syrské zdroje, jen ve městech Talbiseh and Zaafaraneh zahynulo nejméně 27 civilistů, především žen a dětí.  

Video placeholde
Následky náletu na město Talbisa • Twitter

Britský list Guardian na svých stránkách citoval britského ministra zahraničí Philipa Hammonda, podle kterého výběr ruských cílů není náhodný. „Kdyby bombardovali IS, vyslali by nám signál, že bojují proti IS…. Ale když bombardovali rebely, vyslali nám jasnou zprávu, že jsou tu, aby podpořili Asada,“ uvedl Hammond.

Video placeholde
Rusové použili protibunkrové bomby • liveleak.com

Někteří analytici upozorňují, že kromě případu v Al Lataminah, který potvrdily ruské úřady, není jasné, zda letadla měla ruské nebo syrské piloty. Nezávislá syrská média ovšem zveřejnila audiozáznamy údajné komunikace ruských pilotů s pozemním řídícím centrem.

Sociální sítě zaplavují záběry z míst, kam dopadaly ruské bomby.

 

Video placeholde
Ruský nálet na pozice protiasadovských rebelů v Al Lataminah • youtube