Sýrie - ilustrační foto

Sýrie - ilustrační foto Zdroj: AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK

Syrská vláda i opozice prý chtějí podepsat příměří v Praze

Syrská vláda i představitelé opozice, kteří vyjednávají v Ženevě o příměří, mají zájem podepsat závěrečnou deklaraci v Praze. Oznámil to prezident Miloš Zeman během návštěvy Valného shromáždění OSN v New Yorku. Je to překvapivá informace, protože Česko patří dlouhodbě k nejvíc proizraelským zemím v Evropě a také prezident Zeman náklonností k islámskému světu nikdy neplýtval. 

iNa druhou stranu, v Sýrii má Česká republika naprosto unikátní pozici. Česká velvyslankyně v Damašku Eva Filipi zastupuje i zájmy EU a Spojených států a Česko tak hraje na poli diplomacie v této válce první ligu.

 

Zeman ale upozornil na to, že jednání v Ženevě ještě několik měsíců potrvají a že trvá na tom, že dohoda musí být uzavřena s demokratickou opozicí, ne s radikálními a teroristickými organizacemi.

 

"Zdá se, že obě strany tohoto konfliktu vyjadřují přání, aby závěrečný akt těchto (ženevských) jednání byl podepsán v Praze, už tomu dokonce začínají říkat pražská deklarace," prohlásil Zeman. "Na druhé straně bych byl realistický a očekával bych, že ženevská jednání budou ještě několik měsíců trvat, takže pražská deklarace je na velmi vzdáleném obzoru," dodal.

 

"Vyjádřil jsem ochotu tento jejich návrh respektovat, pokud ta dohoda bude uzavřena s představiteli demokratické opozice. Nedovedu si představit dohodu uzavřenou s (teroristickými organizacemi) An-Nusra, Islámským státem a Al-Káidou. V takovém případě by se v Praze žádná deklarace nepodepisovala," upozornil Zeman.

 

Prezident upozornil, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi odvádí skvělou práci. Řekl také, že ji kvůli věku nehodlá odvolat. Podle služebního zákona by měli velvyslanci po dosažení 70 let v úřadu skončit. "Naštěstí velvyslance odvolává prezident, takže když já paní Filipi neodvolám, tak není boha, který by ji odvolal," dodal.