Raúl Castro a Barack Obama

Raúl Castro a Barack Obama Zdroj: EPA

Barack Obama se dnes během zasedání OSN sešel s kubánským vůdcem Raúlem Castrem

Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Politici, kteří oba znovu vyzvali ke zrušení amerického obchodního embarga proti Kubě, k němuž se Kongres USA ovládaný republikány zatím nemá, si podle agentury AFP před opětnou schůzkou podali ruce.

Jde o druhé jejich oficiální setkání od loňského začátku oteplování ve vztazích mezi oběma zeměmi. V dubnu spolu prezidenti jednali v Panamě na okraj celoamerického summitu.

Oba muži se krátce potkali a potřásli si rukou také v prosinci 2013 na pietním aktu na počest zemřelého jihoafrického vůdce Nelsona Mandely v jihoafrickém Sowetu. Tehdy už několik měsíců vedli zástupci obou zemí v Kanadě a Vatikánu tajné rozhovory, k nimž přispěl i nový papež František.

Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě embargo od roku 1960, kdy jej zavedly v reakci na znárodnění majetku patřícího americkým firmám a občanům. O dva roky později je pak výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou a cest na ostrov.

V posledních měsících je ale embargo postupně uvolňováno. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snadnější. Totéž se týká cestování na ostrov na trajektech. Zcela může embargo zrušit pouze Kongres, jehož republikánská většina zatím ale takovému kroku brání.