Krejčíř před svým domem v Johannesburgu

Krejčíř před svým domem v Johannesburgu Zdroj: Profimedia

Krejčířův útěk prý objednala jeho matka, měl proběhnout ve velkém stylu

Tip na hrozící útěk Čecha Radovana Krejčíře z vězení dal jihoafrickým policistům detektiv Paul O´Sullivan poté, co se dozvěděl, že ho chce Krejčíř nechat po úniku z věznice zabít. O´Sullivan, jenž pomohl Krejčíře dostat do vězení, to řekl serveru Eyewitness News.

O Krejčířově plánu na útěk, který byl odhalen v sobotu, se prý dozvěděl poté, co zjistil, že Krejčířova matka, která žije v České republice, nabídla částku 20 milionů randů (asi 35 milionů korun) tomu, kdo pomůže jejímu synovi dostat se z vězení v Jihoafrické republice. "Když jsme se o to více zajímali, zjistili jsme, že suma byla zvýšena na 30 milionů randů (asi 53 milionů korun)," dodal podle serveru O’Sullivan.

Mluvčí jihoafrické policie Solomon Makgale na Twitteru napsal, že Krejčíř by se "z vězení v případě nutnosti i prostřílel, přičemž by mu pomáhali podplacení hlídači a někteří spoluvězni". "Už na něj prý čekala luxusní vozidla, která ho měla odvézt k čekající helikoptéře, jež s ním měla odletět ze země," dodal Makgale.

Při sobotní prohlídce Krejčířovy cely se našla mimo jiné devítimilimetrová pistole, nůž, elektrický paralyzér, mobilní telefony a pepřový sprej. Krejčíř podle jihoafrického tisku plánoval utéci ze své cely ve věznici v Pretorii, kam se dostal poté, co ho soud v Johannesburgu shledal na konci srpna vinným z pokusu o vraždu, únosu a pokusu o přechovávání narkotik.

"Není to poprvé," řekl v neděli listu The Citizen Paul O´Sullivan. Podle něj byly mobily, tablety a paměťová zařízení objeveny v Krejčířově cele už v minulosti. "Nic ale nebylo podniknuto," řekl O´Sullivan.

Dodal, že od doby, co je ve vězení, se ho Krejčíř dvakrát pokusil nechat zabít. Pokud se Krejčíř dostane z vězení, O´ Sullivan ho prý zabije. "Sdělil jsem to písemně jeho právníkům. Když uteče z vězení, zabiju ho," uvedl O´ Sullivan.

Podle serveru Eyewitness News, který se kauzami českého občana dlouhodobě zabývá, se Krejčíř chystal z vězení uprchnout ještě před nejbližším jednáním u soudu. Jihoafrická vězeňská správa se zatím k incidentu nevyjádřila. Podle jihoafrických médií nicméně posílila bezpečnostní opatření ve věznicích.

Výši trestu v kauze únosu a pokusu o vraždu by si Krejčíř měl podle dosavadních informací vyslechnout 12. října.