Miloš Zeman a Vladimír Mynář

Miloš Zeman a Vladimír Mynář Zdroj: Dalibor Glück / Mafra / Profimedia

Mynář prověrku nedostal, na Hradě ale zůstane

 Kancléř prezidenta Vratislav Mynář nezískal prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň přísně tajné. Mynář to dnes řekl České televizi (ČT) a potvrdil tím dřívější informace médií. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že Mynáře ve funkci nahradí až ve chvíli, kdy kancléř vyčerpá možnosti odvolání. Dnes dodal, že i poté na Hradě zůstane

 

ratislav Mynář by v určité funkci na Pražském hradě mohl podle prezidenta Miloše Zemana zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, řekl Zeman na adresu hradního kancléře v rozhovoru Parlamentním listům.

"Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo," odpověděl Zeman v rozhovoru na dotaz, zda by Mynářovi případně nabídl jinou pozici.

Zeman ve čtvrtek novinářům řekl, že pokud NBÚ neudělil Mynářovi bezpečnostní prověrku, očekává, že se kancléř proti rozhodnutí odvolá. Když odvolání nedopadne dobře, bude muset kancléř ve funkci skončit.

Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později. Důvody údajného negativního rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl. Podle některých odborníků hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.