Prezident a jeho kancléř

Prezident a jeho kancléř Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Zeman Mynáře neodvolá. Kancléř může na Hradě vydržet až do dalších voleb

Prezident Miloš Zeman svého kancléře Vratislava Mynáře neodvolá, i když nedostane bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Prý si počká, jak dopadne jeho případné odvolání proti verdiktu NBÚ. To ale může trvat mnoho měsíců, takže se může stát, že Mynář na Hradě bez prověrky vydrží celé Zemanovo funkční období.

Kancléř Mynář dostal dopis s rozhodnutím NBÚ už před několika dny, ale podle svých slov ho zatím neotevřel. Deník Právo ale s odvoláním na své zdroje uvedl, že Mynář bezpečnostní prověrku nedostal. Tuto informaci nevyvrátil ani Mynář, ani NBÚ.

"Samozřejmě nevíme, co v té obálce je, třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné," pokusil se dnes Zeman v žertu odpovědět novinářům na dotaz týkající se kancléřovy prověrky. "Pokud v té obálce bude rozhodnutí o neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, předpokládám, ale nechci mluvit za pana kancléře, že tak jako jakýkoliv jiný občan České republiky využije možností, které mu dává proces odvolání," uvedl také.

„A pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal," nechal se slyšet. Zeman v minulosti řekl, že by v takovém případě musel Mynář ve funkci skončit.

Mynář tvrdí, že až dnes zjistí, jestli prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné dostal. "Díky vaší hysterii a hysterii, která se kolem toho rozpoutala, jsem si ověřil a mohu potvrdit, že u mě na sekretariátu leží obálka z Národního bezpečnostního úřadu, s jejímž obsahem se pravděpodobně dneska velmi podrobně seznámím a následně se rozhodnu, jak postupovat dál," řekl Mynář novinářům. Nevyjádřil se tak, zda v případě pro něj špatného výsledku odstoupí. Záležet prý bude na prezidentovi.

O záporném rozhodnutí NBÚ informoval v úterý deník Právo. Podle dalších médií prezident o výsledku ví již týden. Rozhodnutí NBÚ zatím není pravomocné. Mynář by v případě nesouhlasu proti němu mohl podat takzvaný rozklad, o kterém by rozhodoval šéf úřadu Dušan Navrátil. Pokud by ho zamítl, měl by Mynář možnost podat žalobu k pražskému městskému správnímu soudu. Jako poslední možnost pak zůstává kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Mynář patří do úzkého okruhu nejbližších Zemanových spolupracovníků. Dalším je poradce Martin Nejedlý, jednatel firmy Lukoil Aviation Czech, která byla v červnu nepravomocně  odsouzena za podvod v hodnotě 30 milionů korun. Šéf protokolu Jindřich Forejt se zase neoprávněně prokazoval titulem JUDr., přestože jej nezískal.