Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Kalousek tvrdí, že Babiš stopnul vydání rozhovoru s ním, MF Dnes to odmítá

Miroslav Kalousek (TOP 09) obvinil vlastníka deníku MF DNES a ministra financí Andreje Babiše, že listu zakázal uveřejnit rozhovor s ním. „Nezbývá, než konstatovat, že v Mladé frontě a Lidových novinách panuje tvrdá cenzura,“ uvedl místopředseda TOP 09 na svém Facebooku. MF Dnes obvinění odmítá.

Kalousek uvádí, že rozhovor měl vyjít v sobotu 19. září, ale s omluvou ze strany redakce MF DNES byl odložen na pondělí.

S omluvou však bylo publikování stále odkládáno. Rozhovor v sobotu nevyšel s omluvou, že vyjde v pondělí. „V pondělí nevyšel s omluvou, že vyjde v úterý. Nevyšel ani v úterý a nevyjde nikdy, neboť jak jsme zjistili, majitel nakladatelství MAFRA (A.Babiš) zakázal jeho uveřejnění.“

U rozhovoru byl přítomen i Kalouskův mluvčí Ondřej Jakob, který z něj pořídil záznam. Z tohoto záznamu pak Kalousek rozhovor „zrekonstruoval“ a jeho části umístil na stranickém webu pod názvem „Rozhovor, který nesměl vyjít“. Tématy bylo třeba Kalouskovo působení v politice, profilace jednotlivých stran, spolupráce se Starosty, ale především Babišův projekt Elektronické evidence tržeb:

Tento systém je plně zaveden v jedné jediné zemi EU, ta země se jmenuje Chorvatsko. Tam byl zaveden na nátlak chorvatského oligarchy, který se jmenuje Ivica Todorić. Ivica Todorić je takový chorvatský pan Babiš. Panu Todorićovi to opravu velmi prospělo, ten na tom vydělává. Chorvatskýrozpočet však nezískal jedinou kunu navíc. A současně zaniklo 37 000 svobodných živností, což je to, o co šlo panu Todorićovi a jeho parťákovi, chorvatskému ministru financí, panu Lalovacovi.

Máte na to nějaké doklady, že jsou to spolu tihle dva?

To všichni vědí. Jako je Bém – Janoušek, tak je Todorić – Lalovac. Stačí jenom přečíst chorvatský tisk. Nebo ještě lépe, jako byl Babiš – Gross. Na to taky nejsou žádné doklady a všichni to vědí. Pan ministr Babiš v dobách, kdy nebyl v politice, tak se rád sázel – hádejte, za jak dlouho tu předseda vlády Gross bude, když zvednu telefon a zavolám, ať přijede. Předseda vlády Gross vždycky přijel do hodiny. Jistě věděl, proč to dělá. Podíváme-li se na nezávislá data Eurostatu, zjistíme, že zavedením EET zlikvidujeme desetitisíce svobodných živností a desetitisíce svobodných lidí učiníme nesvobodnými a závislými. To je ten hlavní důvod, proč to nesmíme dovolit.

Pojďme si tedy říct, jak zabránit tomu, aby ten zákon nebyl přijat, protože před námi…

Budeme postupovat důsledně podle zákona a v rámci zákonných norem uděláme všechno proto, aby ten zákon nebyl přijat.

MF DNES Kalouskovo obvinění odmítla. Ve svém prohlášení uvádí, že v pátek 18. 9. list obsáhle informoval o dění v TOP 09 před jejím nadcházejícím sjezdema v textu byl Kalousek obsáhle citován. “Citáty pocházejí právě z rozhovoru, o němž M. Kalousek hovoří. Rozhovory s představiteli TOP 09, nejen s M. Kalouskem, máme připraveny pro blížící se sjezd TOP 09, která se bude muset vypořádat s prudce klesajícími preferencemi.” Uvedla tisková mluvčí MAFRA Silvie Škábová.

V minulém týdnu mě redakce MF Dnes požádala o velký rozhovor k aktuálním politickým tématům, který měl vyjít v sobotu....

Posted by Miroslav Kalousek on 23. září 2015