Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan Zdroj: Archív Martina Šidláka

Akcie německé automobilky Volkswagen dnes pokračují v propadu

Akcie ztrácejí znovu téměř pětinu hodnoty. Investoři tak reagují na to, že největší evropský výrobce automobilů kvůli skandálu s falšováním emisí zhoršil výhled hospodaření a ve třetím čtvrtletí vyčlení ze zisku 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč) na zaplacení souvisejících výdajů. Koncern také přiznal, že softwarem určeným k falšování testů emisí bylo na celém světě vybaveno 11 milionů aut. 

Automobilka zveřejnila další informace ke skandálu dnes před polednem. Kurz akcií Volkswagenu na frankfurtské burze po zprávě spadl z počáteční úrovně 137,20 eura až na nové tříleté minimum 106,75 eura, plyne z průběžných dat burzy. Kolem 12:25 SELČ byly akcie se ztrátou 18 procent na 110,20 eura. V pondělí odepsaly téměř 19 procent.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek Volkswagen obvinila, že ve vozech s naftovými motory firma použila software, kterým při testech měření toxických emisí oklamala americké úřady. Uvedla také, že Volkswagen za to může dostat pokutu až 18 miliard dolarů (436 miliard Kč).

Skandál kolem Volkswagenu se dnes šíří po celém světě. Francie navrhla vyšetřit celý případ na úrovni Evropské unie a prověřit i francouzské automobily. Auta s naftovými motory od Volkswagenu prozkoumá i Švýcarsko, své vlastní vyšetřování zahájí Jižní Korea a záležitostí se začalo zabývat i české ministerstvo dopravy.

Software, který německá automobilka instalovala do naftových vozů Audi a Volkswagen, umožňuje při testování emisí skrýt skutečné hladiny vypouštěných oxidů dusíku. Firma teď kvůli skandálu musí v USA svolat do servisů zhruba půl milionu aut, americké ministerstvo spravedlnosti podle médií rovněž zahájilo kriminální vyšetřování Volkswagenu a EPA bude zkoumat další automobilky.