Usáma Abdul Mohsen se synem

Usáma Abdul Mohsen se synem Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

Kurdové: Muž, kterého kopla maďarská kameramanka, patřil k džihádistům napojeným na Al Káidu

Syrského uprchlík Usámu Abdula Mohsena zná celá Evropa jako toho, kterého nakopla maďarská kameramanka. Jeden ze symbolů uprchlické krize teď ale utržil ošklivý šrám. Prý patřil k džihádistům blízkým Al Káidě. Oznámili to představitelé kurdské samosprávy v Sýrii s tím, že Mohsena identifikovali jako člena islamistické skupiny Al Nusrá.

Mohsen se stal symbolem nespravedlnosti Západu vůči syrským běžencům. A to díky videu, které zachytilo, jak Mohsenovi s malým synem v náručí podrazila nohy maďarská kameramanka. Mohsen utíkal před maďarskými policisty, kteří chtěli, aby se zaregistroval jako žadatel o azyl. To by pro Mohsena ale znamenalo, že by se už nemohl registrovat v Německu. Záběry vyvolaly vlnu soucitu, která nakonec bývalému fotbalovému trenérovi přinesla práci ve Španělsku a jeho synovi místo po boku Cristiana Ronalda před zápasem Realu Madrid.

Video placeholde
Kameramanka kope do imigrantů • Twitter@RichterSteph

Podle oficiálního prohlášení Kurdské demokratické strany (PYD), která je součástí kurdské samosprávy, Mohsen do jara 2015, kdy s rodinou utekl ze Sýrie, bojoval v řadách Al Nusra na mnoha místech severní Sýrie proti Kurdům. Navíc jej Kurdové označují jako provokatéra, který v roce 2004 vyvolal nepokoje ve městě Kámišlí, při nich během střetů se syrskými bezpečnostními složkami zahynulo na 50 Kurdů. Nepokoje vypukly po utkání místního klubu s klubem z města Deir Ez Zor, které trénoval právě Mohsen.

Kurdští činitelé uvádějí, že mají záznam z Mohsenova Facebooku, na nichž se chlubí, že je člen AL Nusrá a že bojoval na několika místech proti Kurdům. Mohsen si facebookový profil smazal na jaře letošního roku.

Al Nusra je jednou z nejsilnějších frakcí bojujících v syrské občanské válce. USA i OSN ji již dříve kvůli napojení na Al Káidu označily za teroristickou organizaci. V syrské válce ji ale podporuje Turecko, Katar a Saúdská Arábie.