Ambasador Saúdské Arábie Faisal bin Hassan Trad povede Radu OSN pro lidská práva

Ambasador Saúdské Arábie Faisal bin Hassan Trad povede Radu OSN pro lidská práva Zdroj: UN

Skandál v OSN: Saúdská Arábie bude vést Radu pro lidská práva

OSN se dostalo pod vlnu ostré kritiky poté, co se na veřejnost dostala informace, že Saúdská Arábie bude ovládat prostřednictvím svého ambasadora Faisala bin Hassana Trada Radu OSN pro lidská práva. Přitom právě Saúdská Arábie lidská práva otevřeně porušuje - ať už jde o práva žen, menšin, kritiků vlády nebo nelidské fyzické tresty a popravy.

Mezi nejvýraznější kritiky rozhodnutí patří manželka blogera a novináře Ensaf Haidarová. Její muž byl v Saúdské Arábii odsouzen k 1000 ranami bičem, kvůli tomu, že vytvořil internetovou stránku, kde se psalo o demokracii a právu na svobodu projevu. Podle ní je jmenování saúdského ambasadora skandální a je také důkazem vlivu byznysu s ropou na OSN. Haidarová také tvrdí, že se tímto legitimizuje dále bičovat jejího manžela.

Role předsedy Rady pro lidská práva OSN ovlivňuje ochranu lidských práv po celém světě. Předseda totiž vybírá a jmenuje ochránce lidských práv OSN pro desítky zemí. Právě tito ochránci mají informovat OSN a veřejnost o případném porušování lidských práv v dané zemi.

Není to první kontroverzní rozhodnutí, které Rada pro lidská práva udělala. Vlnu kritiky vzbudilo především přijetí řady zemí, které porušují lidská práva, do Rady pro lidská práva. Mezi členy tak patří například Čína, Katar, Rusko nebo Venezuela.