Maďarští policisté hlídkující u brány na hranici se Srbskem poblíž města Röszke.

Maďarští policisté hlídkující u brány na hranici se Srbskem poblíž města Röszke. Zdroj: ČTK

Mezi Maďarskem a Srbskem se po týdnu opět otevřel silniční přechod

Ministři vnitra Maďarska a Srbska dnes otevřeli silniční hraniční přechod Röszke-Horgoš uzavřený minulé pondělí. Umožnilo to prý zklidnění situace kolem běženců. Přechod je považován za hlavní vstupní bránu ze Srbska do Evropské unie. Asi dva kilometrů vzdálený železniční přejezd, který byl místem násilných incidentů, ale zůstává uzavřený.

Ministři Sándor Pintér a Nebojša Stefanović symbolicky odstranili plot z ostnatého drátu, který přehrazoval hlavní silnici spojující Budapešť a Bělehrad. "Situace si vyžádala, aby přechod byl uzavřen. Spolu se srbskými kolegy byly ale problémy vyřešeny a podmínky pro otevření přechodu byly naplněny," prohlásil Pintér.

Minulou středu použila maďarská policie u železničního přechodu v Röszke slzný plyn a vodní děla proti stovkám migrantů, kteří pronikli skrz plot z ostnatého drátu a snažili se dostat do Maďarska. Srbsko kvůli maďarské policejní akci na hranici vyjádřilo "co nejostřejší protest". K přechodu se pak sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek.

Maďarsko v obavě z přílivu běženců celou hranici se Srbskem prakticky zablokovalo, plot z ostnatého drátu vztyčilo i na nechráněném úseku hranice s Chorvatskem a podobné opatření chystá na hranici s Rumunskem. Hraniční přechod Röszke-Horgoš měl být podle původních plánů uzavřen až měsíc.