Za jeden den přišlo do Maďarska osm tisíc běženců, Slovinsko použilo slzný plyn

Za jeden den přišlo do Maďarska osm tisíc běženců, Slovinsko použilo slzný plyn Zdroj: ČTK

Za jeden den přišlo do Maďarska osm tisíc běženců, Slovinsko použilo slzný plyn

Téměř 8000 uprchlíků dorazilo během pátku a dnešního rána do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na maďarskou policii. Maďarské úřady přesouvají běžence do tábora při rakouských hranicích, do Rakouska už do dnešního dopoledne přešlo na 6700 lidí. Problémy s běženci řeší i Slovinsko a Německo. 

Počet běženců, kteří přešli z Chorvatska do Maďarska, dosáhl podle poradce maďarské vlády Györgye Bakondiho v pátek večer 4400. Dnes ráno policie oznámila, že jejich počet již překročil 7800. Podle Budapešti nebyl přesun dohodnut a Maďarsko bude vstupu uprchlíků z Chorvatska do schengenského prostoru bránit.

Uprchlíci byli autobusy a taxíky přepraveni na hraniční přechody Letenye, Beremend a Gyékényes. Na maďarskou hraniční železniční stanici Magyarbóly dorazil z Chorvatska vlak s téměř 1000 běženci, informovala DPA.

Maďarsko uprchlíky z Chorvatska transportuje dál k rakouským hranicím. Podle agentury APA do dnešního dopoledne přešlo maďarsko-rakouské hranice už na 6700 lidí - kolem 2500 jich dorazilo do pohraničního Nickelsdorfu, dalších 4200 do města Heiligenkreuz. Rakouská policie je postupně odesílá buď autobusem do Vídně nebo přes železniční stanici Mogersdorf zvláštním vlakem do Štýrského Hradce. Přesun podle agentury APA probíhá klidně a bez incidentů.

Slovinská policie v noci zadržela 1100 uprchlíků, kteří ilegálně pronikli do země ze sousedního Chorvatska, oznámila slovinská agentura STA. Část běženců byla přepravena na policejní stanici ve městě Brežice, ostatní byli převezeni do připravených uprchlických táborů. Podle chorvatského tisku se běženci dostali přes chovatsko-slovinské hranice násilím, když prorazili policejní kordon. Slovinská policie podle agentur AP a AFP proti nim použila slzný plyn.

Stovky lidí strávily noc v uprchlickém táboře u slovinského města Obrežje při chorvatských hranicích. Podle očitých svědků slovinská policie povolila jen několika rodinám přesunout se dál do vnitrozemí. V táboře v noci výrazně klesly teploty a lidé se snažili jakýmikoli způsoby se zahřát.

Německá policie dnes oznámila, že během pátku dorazilo na hranici s Rakouskem kolem 2000 běženců, což je o 1700 méně než ve čtvrtek. Tři pašeráci lidí byli na hranicích zatčeni. Na nádraží v Mnichově, kam v minulých dnech přijížděl velký počet uprchlíků, je dnes klid, očekává se příjezd jen asi 150 běženců. Vzhledem k dnešnímu zahájení pivních slavností Oktoberfest věnuje bavorská policie vlakovým kontrolám zvýšenou pozornost, napsala agentura DPA.