Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Colorado na den zrušilo daň z prodeje marihuany, už na ní vybralo víc, než čekalo

Colorado, první stát USA, který legalizoval marihuanu, vyhlásil daňové prázdniny pro její prodejce. Sice jen na jeden den, ale i tak jde o věc naprosto výjimečnou. V Coloradu je legální jak prodej, tak užívání marihuany. A jak je vidět, prodej této tzv. lehké drogy státu vynáší.

Daň na „trávu“ je poměrně vysoká (25%), jedna unce (28 g) marihuany tak přijde na 200 dolarů (více než 4000 Kč). Prodejci využili vstřícného kroku vlády k 10% zlevnění, zákazníci zase k nákupu zásob, takže podle zpráv médií bylo ve většině obchodů s „trávou“ úplně nabyto.

Nejvíce ale ušetřili velkoobchodníci, kteří využili jednodenních prázdnin k různým účetním přesunům. „Myslím, že ještě před obědem jsem vydělal 45 tisíc dolarů,“ svěřil se BBC majitel řetězce Colorado Harvest Co. Tim Cullen.

O legalizaci rozhodli obyvatelé státu v referendu v roce 2012, od té doby se postupně striktní pravidla stále více uvolňovala, až omezení prakticky zmizela. Jen za loňský rok měl obchod s marihuanou v Coloradu obrat 700 milionů dolarů.

Podle serveru The Washington Post má užívání marihuany na obyvatele Colorada blahodárné účinky. Údajně existuje souvislost mezi užíváním marihuany a počtem nehod, který se ve státě Colorado stále snižuje. Z výzkumu, který deník dnes zveřejnil, vyplývá, že počet smrtelných nehod se od roku 2012 ve státě výrazně snížil. Zatímco v roce 2002 se ročně na silnicích zabilo okolo 450 lidí, od roku 2012 kleslo číslo pod 200. Trend je podle deníku patrný i ve státech (byť v nižším měřítku), kde je marihuana legalizovaná alespoň pro lékařské účely. Nutno ale dodat, že legalizace marihuany nebyla jediným faktorem, který k výraznému snížení úmrtí na silnicích vedl.