Lisa Borch

Lisa Borch Zdroj: Facebook

15letá dívka zabila vlastní matku. Přítel ji naučil milovat ISIS

Dánský soud včera prošetřoval případ, který se v zemi odehrál loni v říjnu. Jednalo se o teprve patnáctiletou dívku, která dvacetkrát smrtelně zranila nožem vlastní matku. Podle svědectví dívka trávila hodiny sledováním brutálních poprav, která zveřejnil Islámský stát. Dívka dokonce sama zavolala policii a vinu se snažila svalit na jiného.

Lisa Borch, nyní patnáctiletá rodačka z vesnice Kvissel, si oblíbila zvláště videa, na němž přicházejí o život syrští vězni. Neméně ji zaujala jedna z prvních poprav, kterou ISIS zveřejnil – video se smrtí Alana Henninga a Davida Hainese.

Ze soudního slyšení plyne, že mladou dívku značně ovlivnil muž, kterého poznala v uprchlickém táboře, jenž se nachází v těsné blízkosti jejího rodiště. Lisa se se svým přítelem, devětatřicetiletým Bakhtiarem Mohammedem Abdullem, seznámila právě díky blízkosti uprchlického tábora. Společně pak trávili hodiny na serveru YouTube.com, kde sledovali brutální videa z poprav. Muž byl včera odpoledne soudem obviněn ze spoluúčasti na vraždě dívčiny matky. Její motivy zatím nejsou jasné, podle svědectví u soudu, jež zaznamenal deník Daily Telegraph a deník The Independent, měla matka s dcerou bezproblémový vztah. Svědek u soudu dokonce vypověděl, že „matka dceru velmi milovala a dcera měla vše, co si mohla přát.“

„Slyšela jsem matčin křik. Otevřela jsem okno a viděla muže v bílém, jak utíká. Rychle přijeďte, je tu všude krev,“ řekla prý Lisa, když volala polici k činu, který podle všeho sama spáchala. Policie uvedla, že dívka po příjezdu policie hrála hry na svém iPhoneu, a že nepřestala, ani když začali policisté ohledávat místo činu.

Nevlastní otec Lisy u soudu potvrdil, že v poslední době vzhlížela s obdivem k Islámskému státu. „Miluje řeči o brutalitě Islámského státu,“ uvedl muž.