Stovky imigrantů vyrazily pěšky z Maďarska do Rakouska

Stovky imigrantů vyrazily pěšky z Maďarska do Rakouska Zdroj: ČTK

Zprávy odrazující migranty od cesty vydává už i Německo

Ještě před pár dny němečtí představitelé ujišťovali statisíce imigrantů, že je Německo všechny přijme, teď nastala prudká změna. Německé ministerstvo zahraničí rozeslalo na své ambasády v problémových zemích texty, které mají velvyslanectví v lokálních jazycích distribuovat mezi potenciální migranty a odradit je od cesty do Německa.

K podobnému kroku se před časem rozhodlo Dánsko, které v libanonských médiích zveřejnilo inzerát odrazující potenciální migranty před cestou do této skandinávské země. Od Německa a řady dalších zemí se dočkala velmi ostré kritiky.

Německo se tímto krokem snaží vyvracet nepravdy, které se šíří po sociálních sítích. Německý velvyslanec v Kábulu například v pondělí Afgháncům přes média vzkázal, že dvě třetiny afghánských imigrantů azyl v Německu nedostane.

Ambasáda v Bejrútu zase na facebooku popírá, že by se Německo zavázalo přijmout 800.000 uprchlíků, a vysvětluje, že jde o odhadované číslo imigrantů za letošní rok, z nichž podstatná část statut uprchlíka nedostane. Další fámu, kterou velvyslanec v Libanonu vyvracel, je to, že Německo pro imigranty vysílá lodě.

"Většina těchto zpráv je záměrně šířena převaděči, aby vyvolali falešné naděje mezi běženci a využili jejich tíživé situace ve svůj ekonomický prospěch. Převaděči lžou,“ varuje facebookový účet německé ambasády.

Německo chce své informace šířit mezi Syřany na Facebooku, v Africe rozhlasem a v Afghánistánu přes televizní zprávy.