Maďarská vláda dnes kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav

Maďarská vláda dnes kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav Zdroj: EPA

Maďarská vláda dnes kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav

Zástupce vlády György Bakondi oznámil, že maďarská vláda dnes kvůli migrační vlně vyhlásila krizový stav ve dvou oblastech na jihu země přiléhajících k hranicím Srbska .Opatření má mimo jiné umožnit vyslání armády, aby pomohla policii střežit hranice. Očekává se, že tento krok schválí již příští týden parlament. 

Návrh na vyhlášení krizového stavu, který předložil minulý týden ministr vnitra Sándor Pintér, počítá i s tím, že soudy budou přednostně řešit případy týkající se osob, které nelegálně vstoupí na maďarské území. Kromě toho by policie měla být zmocněna provádět domovní prohlídky bez soudního povolení, pokud bude mít podezření, že se v objektu nacházejí běženci.

Šéf úřadu pro mimořádné události Bakondi podle agentury Reuters na tiskové konferenci v jihomaďarském Szegedu řekl, že vyhlášený krizový stav zahrnuje rozšíření pásma podél hranic z nynějších deseti metrů na 60. Kromě toho budou vytvořeny tranzitní zóny, které by měly pomoci zvládnout řízení s migranty.

"To může sloužit k dočasnému umístění lidí žádajících o udělení statusu uprchlíka nebo chráněné osoby (v těchto zónách), jakož i pomoci při vyřizování žádostí o azyl a při registračních řízeních," řekl Bakondi.

Na maďarsko-srbských hranicích vzniknou dvě tranzitní zóny, kde by měly být žádosti běženců vyřízeny během několika hodin, oznámil mluvčí maďarské vlády. Migranti mohou žádost předkládat mezi šestou hodinou ranní a desátou hodinou večerní. Ti, kdo žádost o úpravu svého právního postavení nepodají, se budou muset bezodkladně vrátit do Srbska.

Pokud žadatelé nedostanou odpověď do 24 hodin, budou ubytováni a jejich žádost bude vyřízena do dalších osmi dnů, uvedl mluvčí.

Podle svědectví zpravodaje agentury Reuters se stovky běženců shromažďují u bariéry z ostnatého drátu, kterou maďarské úřady vztyčily na hranici se Srbskem, a žádají volný průchod. "Otevřít hranici!" skandují migranti, zatímco policie na druhé straně přihlíží.

Proti prvním šedesáti běžencům už maďarská policie zahájila trestní stíhání za ničení pohraničních zábran, oznámila agentura AFP. Podle nově schváleného zákona, který vstoupil v platnost v pondělí, zatčeným hrozí až pět let vězení.