Bude možné transplantovat hlavu?

Bude možné transplantovat hlavu? Zdroj: Profimedia.cz

Chystá se další lékařský průlom? Italsko-čínský tým chystá transplantaci hlavy

Italsko-čínský tým lékařů se vůbec poprvé chystá transplantovat hlavu. Informoval o tom deník The Local it. Operace by podle lékařů mohla být proveditelná na sklonku 2017.

Podle čínsko-italského týmu, který hodlá operaci v Číně provést, jsou ve fázi klíčového testování. Zatím však testy ukazují výsledky, které si lékaři přáli. Jestli tedy budou pozitivní výsledky přicházet dále, bude první operace takového druhu provedena už za dva roky. Ran Xiaoping a Sergio Canavero budou tvořit hlavní dvojici chirurgů, pomáhat jim bude několik desítek asistentů. Že se operace pravděpodobně uskuteční právě v Číně, není náhodné. Vzhledem k rizikovosti operace, ale zároveň její potenciální úspěšnosti, má právě tato země k této „novince“ vhodné legislativní i společenské podmínky. Ren Xiaoping dodává, že pokud se testování byť jen trochu nezdaří v některé své fázi, operace bude muset být odložena.

K unikátní operaci mají lékaři už také dobrovolníka. Je jím třicetiletý Rus, který trpí spinální svalovou atrofií, nevyléčitelnou chorobou, která se navíc zhoršuje. Prognóza pro pacienty trpící touto nemocí je právě mezi 20 – 30 lety života. Nemoc známá také jako Werdingův-Hoffmanův syndrom má dvě podoby, v tom těžším případě umírají už batolata či novorozenci, přičemž 95 procent z nich do 18 měsíců věku. Ve druhém případě, jímž trpí i Rus, se lidé dožívají zhruba třicítky. Trpí často pletenci nohou, ochrnutím, respiračními problémy, atp.

O detailech operace z odborného hlediska zatím lékaři příliš neřekli. Ani to, kdo bude případný dárce, a zda to bude Číňan nebo ne. Čína je zároveň místem, kde obchod s orgány přímo kvete. Dárců je málo, a čekatelů na orgány je v Číně 1,37 miliardy.