Petr Kramný přijíždí k ostravskému soudu

Petr Kramný přijíždí k ostravskému soudu Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Soudní proces s Kramným v poločase

U Krajského soudu v Ostravě pokračuje projednávání případu Petra Kramného, který Reflex dlouhodobě sleduje. Soud je zhruba v polovině, a tak v novém čísle Reflexu opět vychází série článků o procesu, který podle médií viníka už dávno našel a odsoudil. Průběh soudního líčení v Reflexu glosuje bývalý soudce Pavel Kučera (75).

Co vás v první fázi ostravského procesu nejvíc překvapilo?

To, jak se soud málo zabýval situací na místě činu, tedy v Egyptě. Přece už tam začalo vyšetřování Petra Kramného, protože byl automaticky jedním z podezřelých. Důležité je, že nebyl ve vazbě, mohl se pohybovat v areálu hotelu a po několika týdnech byl bez eskorty propuštěn do České republiky. To o něčem svědčí, protože kdyby tamní orgány činné v trestním řízení měly důvodné podezření o jeho vině, určitě by ho nenechaly jen tak odjet.

Zaujala vás nějaká svědecká výpověď?

V druhé části líčení vypovídala před soudem legenda našeho soudního lékařství, profesor Štefan. Jeho základní tezí bylo, že k usmrcení obou žen v Egyptě mohlo dojít ještě jinak než elektrickým proudem, jak tvrdil státní zástupce. Ani soudkyni Gilové, ani žalobci Legerskému se však jeho výpověď nehodila do konceptu a snažili se ho zesměšňovat. Nakonec se profesor Štefan před soudem řečnicky zeptal: „Co po mně vlastně chcete?“ Když pak odcházel od soudu, řekl médiím, že s ničím podobným se ještě nesetkal, že to byl lynč. Když se soudci nebo obžalobě nějaký znalecký posudek nezdá, můžete si pozvat dalšího experta. Proč se snažit někoho znectít za názor, jenž jde proti konstrukci obžaloby?

Reflex 37/2015Reflex 37/2015|ArchívProbíhajícímu soudu s Petrem Kramným se více věnujeme v novém tištěném Reflexu, který vyšel 10. září.