CC-150-polaris a F-18 Hornet

CC-150-polaris a F-18 Hornet Zdroj: army.ca

Jak vypadá šichta spojeneckého pilota nad Islámským státem

Ojedinělou možnost nahlédnout do přísně tajných operací západní koalice bojující s Islámským státem poskytl omylem kanadský vojenský pilot. Během své mise nad území Iráku ovládaného Islámským státem nechtěně zapnul transpondér, tedy tzv. odpovídač. Jeho poloha tak byla viditelná i civilním letovým kontrolorům, a především leteckým nadšencům ze serveru Flightradar.com. Ti záznam pohybu tankovacího letounu Kanadského královského letectva ihned zveřejnili.

Jednalo se o letoun Airbus A310-CC-150, který zajišťuje letecké tankování letky kanadských stíhacích bombardéru F-18 Hornet účastnící se Operace IMPACT, tedy letecké kampaně západních spojenců proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Ze záznamu pohybu letounu je vidět, jak několik hodin kroužil nad územím blízko Mosulu poté se přesunul blíže k Ramádí, zřejmě jak se změnily ccíle útoků kanadských Hornetů. Celou dobu si udržoval výšku okolo 6600 metrů.

Kanadské ministerstvo obrany potvrdilo serveru Vice News, že viníkem incidentu byl pilot tankovacího letounu. Teoreticky jeho chyba mohla umožnit Islámskému státu na letadlo zaútočit protileteckými zbraněmi, případně varovat jeho pozemní jednotky, že v prostoru operují kanadské bojové letouny.

“V tomto konkrétním případě bylo ale vyhodnoceno, že letadlo a posádka nebyly vystaveny nebezpečí,”uvedl mluvčí kanadské armády Kirk Sullivan.

Mise kanadského letadla nad Islámským státemMise kanadského letadla nad Islámským státem | FlightRadar24.com