Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Jan Šibík

Celkový počet migrantů a zastoupení jednotlivých států
Počet migrantů, kteří letos zahynuli ve Středozemním moři
Imigrační cesty přes Středozemní moře
3
Fotogalerie

V Evropě je až 150 tisíc běženců, kteří skrývají svou identitu

Evropským úřadům se nedaří zjistit identitu až třetiny z 350 tisíc imigrantů, kteří od začátku roku připluli do Evropy. Vyplývá to z údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), které se týkají běženců přicházejících do Evropy po Středozemním moři. Serveru Reflex.cz tato čísla potvrdil i mluvčí této mezivládní organizace Daniel Szabo.

Zprávy o neochotě migrantů odkrýt svou identitu a například bránit se otiskům prstů přicházely z většiny evropských zemí včetně České republiky. Jak ukazují čísla IOM, problém je ale mnohem vážnější .

Celkový počet migrantů a zastoupení jednotlivých státůCelkový počet migrantů a zastoupení jednotlivých států|International Organisation for Migration

 „Podle našich výzkumů až 80 procentům migrantů pašeráci doporučili, aby zničili své doklady a vydávali se za občany zemí, kteří mají větší šanci získat uprchlický status, jako jsou Syřané, Eritrejci nebo Afghánci,“ uvedl Daniel Szabo. V zemích, kam migranti poprvé přijedou, tedy většinou v Řecku, Itálii a Španělsku, je pak úřady nedokáží identifikovat a tím s nimi zahájit azylové řízení. Migranti získají možnost dostat se například do Německa a zahájit azylové řízení až tam. „Svou roli také hraje to, že pokud už si úřady dají s identifikací práci, chvíli to trvá, a migranti tak získávají další čas na útěk do zemí, kam od začátku míří.“

  Počet migrantů, kteří letos zahynuli ve Středozemním mořiPočet migrantů, kteří letos zahynuli ve Středozemním moři|International Organisation for Migration

Pravidelná situační zpráva IOM, zaměřená na příjezdy imigrantů po moři, uvádí, že od začátku roku přijelo 350 tisíc běženců. Toto číslo je spolehlivé, protože pobřežní stráže či imigrační úředníci nemají problém celkové počty zjistit. Jakmile ale vyžadují spolupráci migrantů, údaje často chybí. V tabulce udávající počty jednotlivých národností jsou už celková čísla o 150 tisíc lidí nižší.

Podle IOM se počet neidentifikovaných uprchlíků bude snižovat, jak budou přijíždět do svých plánovaných zemí. „Jak ukazují čerstvé zkušenosti z Německa z tohoto víkendu, pokud imigranti dorazí do své vysněné země, azylová řízení se úspěšně rozběhnou,“ dodává Szabo.

  Imigrační cesty přes Středozemní mořeImigrační cesty přes Středozemní moře|International Organisation for Migration

„Situace je ale dost chaotická. Teprve až se migranti v různých zemích zaregistrují , zjistíme, kolik jich vstoupilo do EU, kolik jich bylo identifikováno kolik jich požádalo o azyl a kolik jich už bylo repatriováno, a především kolik z nich o azyl nepožádalo a je stále v Evropě, “ uvedl Szabo s tím, že vývoj v Německu ve věci registrace běženců je zatím velmi pozitivní.